Ενημέρωση από το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

Ιόνιο ΚέντροΤεχνών και Πολιτισμού

Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού.

Τα λουλούδια ενσωματώνουν στη φόρμα τους την ομορφιά της φύσης, που εκδηλώνεται, μέσα από την αναγέννηση του φυτικού κόσμου.

Μια φόρμα που παραπέμπει σε κύλικα, βάζο, δοχείο δεκτικό της ενέργειας της ζωής, της βροχής και της πάχνης, που αναπλάθει τη συνέχειά της, σε άρρηκτη σχέση με το θηλυκό πόλο του Σύμπαντος και την εσωτερική, (και πνευματική), διεργασία της ανανέωσης. Το λουλούδι αντιπροσωπεύει την ψυχή και μετατρέπεται σε ένα σύμβολο αγάπης και αρμονίας.

Ένας ζωντανός ύμνος στη δημιουργία… μια αισιόδοξη αλλά και πρόσκαιρη, μεταβατική παραπομπή στην άνοιξη και την ομορφιά.

Από αυτή την πλευρά, παράλληλα με το μήνυμα αγάπης, τα λουλούδια μας προειδοποιούν για τη μικρή διάρκεια του πάθους, αλλά και το μεθυστικό άρωμά του, που μας σπρώχνει στην αναζήτηση του εφήμερου.

Πιασμένοι από το δόλωμα του αισθησιασμού, με την ελπίδα ότι η πετονιά της αγάπης στηρίζεται σε κάτι πιο σημαντικό, βαθύτερο, σταθερό, που θα μας δώσει τη δυνατότητα ν’ αφουγκραστούμε το τραγούδι, να χορέψουμε με τη διονυσιακή ελαφρότητα της έκστασης, να απελευθερώσουμε και να απελευθερωθούμε.

Να εκτονώσουμε την κρυφή δύναμη που μέσα μας ασφυκτιά να συναντήσει τον κόσμο και να ενωθεί μαζί του σε μια ολότητα που μας καλεί να χαθούμε, σαν σε μέθη απόλυτη, σε έναν απέραντο ωκεανό λήθης.

Μα με την κρυφή ελπίδα, ότι όταν θα εξαφανιστεί, όταν θα σβήσει το πάθος, θα φέρουμε πίσω τον καρπό της αγάπης και του νου, που αντέχει στις καταιγίδες, που είναι σφιχτά δεμένος στο κατάρτι….

Αυτόν τον καρπό ψάχνει, με ανήσυχο πνεύμα, με εκφραστική γλώσσα πλούσια, βασανιστική και με ένα, φαινομενικά, ανέμελο ταξίδι στα χρώματα και τις φόρμες των λουλουδιών η Ελένη Κυριαζή.

Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από την ονειρική δίνη αυτής της εικαστικής περιπέτειάς της, καταφέρνει να μας αποδώσει, με γλαφυρό αλλά άμεσο τρόπο, το απτό αποτέλεσμα της αναζήτησης της, σε μια σειρά από εύμορφα και φρέσκα ανθισμένα πορτρέτα //. Αντώνιος Δεμπεγιώτης, κριτικός Τέχνης

‘’ Πέτρινο τριαντάφυλλο.’’

Τίτλοι επιλεγμένων έργων:

Τα φύλλα της Άνοιξης

Το λουλούδι της δύσης

Κρόκοι

Παγωμένη Αργολίδα

Πέτρινα χρώματα

Λευκό τριαντάφυλλο

Το πέτρινο τριαντάφυλλο

Μοβ λουλούδι

Η γη που κατοικώ

Τρίπτυχο.

ΕΛΕΝΗ  ΚΥΡΙΑΖΗ

‘ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ’

ΕΚΘΕΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΗΣ  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

24 έως 27 Μαίου 2013

Εγκαίνια  Παρασκευή 24 Mαίου  2013,  ώρα  20.30

  Ιόνιο  Κέντρο  Τεχνών & Πολιτισμού

Μεταξάτα  Λειβαθούς, Κεφαλονιά

Είσοδος ελεύθερη- κοκταίηλ-καλλιτεχνική παρουσίαση.

Ionion Center for the Arts and Culture,Metaxata 28100,Kefalonia,Greece

Πληροφορίες –επικοινωνία : t/f: 26710 41126

info [at] ionionartscenter [dot] gr, www.ionionartscenter.gr,  www.i-node.org

xορηγοί επικοινωνίας: Ionian Galaxy 90.8,    Odysseia

Eπίσης σας ενημερώνουμε ότι:

H λογοτέχνιδα Iryna Shuvalova η οποία θα βρίσκεται στο νησί και στο Κέντρο από σήμερα 15η Μαίου.

Θα εργαστεί στην έρευνα ”Γλωσσολαλιά” που θα πραγματεύεται τις διατομές ανάμεσα στην Ελληνική- Αγγλική και Ουκρανική Γλώσσα. Θα σας ενημερώσουμε για την αναμενόμενη παρουσίαση της.

Ιrina  Shuvalova

Αναδυόμενη Ουκρανή  ποιήτρια  και μία  από τους πιο αινιγματικούς  εκπροσώπους της σύγχρονης Ουκρανικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα  “Ran” έχει συγκεντρώσει μερικά από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας, και το δεύτερο βιβλίο της “Os” είναι επί του παρόντος σε έντυπη μορφή.

Έρχεται στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού όπου θα εργαστεί  πάνω στο έργο της ‘’Γλωσσολαλιά ‘’

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ιρίνα γεννήθηκε το 1986 στο Κίεβο, όπου απέκτησε τα  δύο πτυχία της, στη φιλοσοφία και τη μετάφραση? Πρόσφατα της έχει δοθεί η υποτροφία Fulbright για σπουδές  στο μεταπτυχιακό της στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Dartmouth College στις ΗΠΑ.

Η ποίησή της έχει μεταφραστεί σε 7 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής.

Η Ιρίνα εργάζεται επίσης ως μεταφράστρια ποίησης .Πρόσφατα   έγινε  αποδέκτης του διεθνούς Stephen Spender / Joseph Brodsky βραβείου για τη μετάφραση ποίησης. Είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων της Ουκρανίας.

Λογοτεχνικό Στυλ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ιρίνα μπορεί να θεωρηθεί ως «ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα  μεταμοντέρνα ποιήτρια –μυθοπλάστης. Πράγματι, τα κείμενα της συνδέονται στενά με μυθολογικά θέματα και αρχέτυπα. Στην πραγματικότητα σε πολλά από τα ποιήματά της ασχολείται με τους χαρακτήρες και τις εικόνες που προέρχονται  από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Στο στίχο της ο Nάρκισσος  “είναι  βέλος και τοξότης μια μετάβαση και ένας άξονας / και τριάντα τρία πέπλα της τρυφερής σάρκας“.Με παράλληλη αντιμετώπιση για τον Ίκαρο γράφει: “Θα σε έλκει  εξωτερική  δύναμη / να σπρώξεις κάτω από τον ώμο λεπίδες / από τη μαλακή μνήμη του κεριού / αυτή  η υποτροπή της φύσης των πετούμενων “. Ένας από τoυς   σχολιαστές λογοτεχνίας έχει γράψει:  ” Η Ιρίνα Shuvalova δεν χάνεται ποτέ, ακόμη και στο πιο  φωτεινό λογοτεχνικό περιβάλλον. Ξεχωρίζει λόγω της εξαιρετικής ειλικρίνειά της, της πλήρους  διαφάνειας και μιας αξέχαστης χροιάς της λογοτεχνικής φωνής”.

Πρόγραμμα για την παραμονή της στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων  παραμονή της που αρχίζει 15Μαίου 2013 στο Iόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού και  κατέστη  δυνατή χάρη στην επιχορήγηση που προβλέπεται από το πρόγραμμα «i3» ταμείο της «Ανάπτυξη της Ουκρανίας” η Ιρίνα πρόκειται να εργαστεί πάνω στο λογοτεχνικό έργο της «Γλωσσολαλιά».

Στόχος του έργου είναι να διερευνήσει τις διατομές της Ελληνικής και Ουκρανικής γλώσσας, μέσω της ποίησης. Μια τέτοια διερεύνηση μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι  χαμένες αποχρώσεις στις σημασίες λέξεων ή να δημιουργηθούν καινούργιες. Κατά κάποιο τρόπο, είναι μια Επιστροφή στις Ρίζες, επειδή τα πρώτα δάνεια από την Ελληνική στην Ουκρανική γλώσσα  χρονολογούνται από τον 5 ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την  ποιήτρια

Για τον Δυτικό πολιτισμό η Κεφαλονιά και η Ιθάκη αποτελούν μια μοναδική γεωγραφική και πολιτιστικό σημείο – το σημείο της αιώνιας επιστροφής, γεγονός που καθιστά  το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού το τέλειο σκηνικό για εργασία σε ένα ερευνητικό- λογοτεχνικό έργο,  όπως είναι η ‘’Γλωσσολαλιά’’

 Δημοσιεύθηκε από το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

email