Η Ιστορικός Τέχνης Μ.Γεωργούση μιλά για τον Κ.Ευαγγελάτο

M.Γεωργούση

M.Γεωργούση

Αν και σας είναι ιδιαίτερα γνωστός από την πολύχρονη αισθητική του έρευνα, θα αναφέρω επιλεκτικά ορισμένα βασικά βιογραφικά του στοιχεία: o  εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ, θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος σπούδασε αρχικά Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αργότερα ακολούθησαν σπουδές στη Ζωγραφική και Αισθητική Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Από το 1986 μέχρι το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε το art studio EST. Παράλληλα με την ζωγραφική έχει δραστηριοποιηθεί διεθνώς με την συγγραφή, την ποίηση, τηνPerformance, την Body Art, το Happening, την Mail-art.

Είναι μέλος επιστημονικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και από το 1991 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ρότζεστερ, τη Νέα Υόρκη, την Αβινιόν, τη Σαντιγί, το Παρίσι, την Γλασκώβη, το Άμστερνταμ, την Λευκωσία και αλλού.

Μάλιστα έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι από το 1988 μέχρι σήμερα, που έλαβε χώρα η πρόσφατη έκθεσή του τον Ιούνιο 2012, με τίτλο “Chemins enchevêtrés”. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η έκδοση της ομότιτλης ποιητικής του συλλογής στη γαλλική γλώσσα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω δύο υπέροχα επιγράμματα από αυτή την ποιητική συλλογή.

p.46    Aquarelle

           Soirée pale aux tons d’aquarelle.

           La ville de béton est devenue immatérielle.

            ————

p.58    Mon écriture

           Mon écriture veut dire :

           Je veux mourir sans ressentir

           De douleur ou de spasme.

Ο Ευαγγελάτος χαρακτηρίζεται από διαρκείς πρωτοποριακές αναζητήσεις. Οι τοπιογραφίες του, εμπνέονται από την αισθητική των χαρακτικών ευρωπαϊκών περιηγητικών εκδόσεων, παρουσιάζοντας μια εκλεκτική συγγένεια με ένα παρελθόν που ουσιαστικά είναι παρόν και μέλλον. Στην τοπιογραφική σειρά με χαρακτικά του καλλιτέχνη,  απεικονίζεται άποψη τοπίων του Ιονίου και ειδικότερα της Κεφαλονιάς.

Οι συνθέσεις του συνδυάζουν την ομορφιά της φύσης, με τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Η μυθολογία του ερειπίου επισφραγίζει τους δεσμούς της Ευρώπης με την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα στο πέρασμα των αιώνων. Τα έργα του, καθόλου στατικά, χαρακτηρίζονται από κίνηση και δυναμισμό, που επιτυγχάνεται μέσα από την σχεδιαστική και τεχνική δεινότητα του δημιουργού.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις νέες  και πρόσφατες συνθέσεις του καλλιτέχνη, οι περισσότερες των οποίων φιλοτεχνήθηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι το 2012.

Τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά μοτίβα της δουλειάς του, σύμβολα, γράμματα, ονόματα, γεωμετρικές σχέσεις και μορφές κυριαρχούν και πάλι, αλλά επεκτείνονται σε συνδυασμό με αρχαϊκές φιγούρες και αρχετυπικές φόρμες διαχρονικής όψης και σύγχρονης υπόστασης πάνω σε ξύλινα ready made αντικείμενα, οι μεγάλων διαστάσεων ξύλινες φόρμες του, δημιουργούν ένα πολυχρωματικό εννοιακό περιβάλλον πρωτότυπης αισθητικής οπτικής.

Σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πλέον αξιόλογα έργα του, που καταδεικνύουν την ωριμότητά του, αλλά ταυτόχρονα εν δυνάμει διακρίνεται η ανανεωτική του ροπή. Του εύχομαι, παρόλες τις υπάρχουσες  δυσκολίες της εποχής μας, να συνεχίσει την σημαντική δημιουργική του κατάθεση.

email