«Υστεροελλαδικό Αψιδωτό / Ελλειψοειδές (ωοειδές) Μέγαρο στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλονιάς»

Τάφοι στα Τζανάτα Πόρου

Τάφοι στα Τζανάτα Πόρου

Η 2η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Αμφιθέατρο Αλκη Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημίου 30).

Ομιλητής θα είναι ο  Δρ. Αντώνης Βασιλάκης

Επίτιμος Διευθυντής ΥΠΠΟΤ

Τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου

Ένα μεγάλο αψιδωτό/ελλειψοειδές (ωοειδές) οικοδόμημα της ΥΕ ΙΙ/ΙΙΙ περιόδου αποκαλύφθηκε κατά το 2012 σε όλη την έκτασή του, μέχρι περίπου τα δάπεδα.

Είχε ανακαλυφθεί κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, οπότε είχε ανασκαφτεί ένα τμήμα του. Η περίμετρος του είναι 45 μέτρα και το συνολικό εμβαδόν του 168 τ.μ.

Ο εξωτερικός τοίχος έχει πάχος 1,20 μ. και οι εσωτερικοί 0,80 μ.

Η κάτοψη εμφανίζει ακανόνιστο αψιδωτό ή ελλειψοειδές/ωοειδές σχήμα. Το οικοδόμημα εσωτερικά διαιρείται κατά τον άξονα νότου-βορρά σε τρία άνισα τμήματα. Το μεσαίο διαιρείται κατά τον άξονα ανατολής-δύσης σε δύο δωμάτια, συνολικά τέσσερα μεγάλα δωμάτια.

Το σχήμα αυτό, όμοιο ή παραπλήσιο, με ισχυρή παρουσία ήδη στη ΜΕ περίοδο, συναντάται σε σύγχρονα ΥΕ κτίσματα σε όλη την ηπειρωτική χώρα, από τη Μεσσηνία μέχρι την κεντρική Μακεδονία, με πιο κοντινό παράλληλο το ελλειψοειδές Μέγαρο Β στο Θέρμον της Αιτωλίας.

Στην Κεφαλονιά, με την έντονη μυκηναϊκή παρουσία, όπως διαπιστώνεται στα πλούσια νεκροταφεία, τέτοιου σχεδίου και μεγέθους μέγαρο ανακαλύπτεται πρώτη φορά.

Η ανακάλυψή του στα Τζαννάτα προσθέτει ουσιαστικά στοιχεία στις ελάχιστες γνώσεις που υπάρχουν για την οικιστική την εποχή αυτή στα Ιόνια νησιά.

Ο εντοπισμός του υστεροελλαδικού-μυκηναϊκού οικιστικού κέντρου στον Πόρο, σε συνδυασμό με τον ανασκαμμένο από το 1992, κοντινό ηγεμονικό θολωτό τάφο, οδηγεί σε επανεξέταση των απόψεων για την ιστορικότητα της επικράτειας του άνακτα των Κεφαλλήνων Οδυσσέα και της μυκηναϊκής Ιθάκης, που βρισκόταν εδώ κατά την άποψη μας και για πρώτη φορά στηρίζεται σε «διδακτικά» ανασκαφικά στρωματογραφικά δεδομένα.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team