Μια μουσική κληρονομιά για τον ελληνικό λαό

 

M.Kαλομοίρης

M.Kαλομοίρης(Πηγή φωτογραφίας:neakriti.gr)

Η ανακήρυξη τού 2012 ως “Έτους Καλομοίρη” με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του ανασύρει, για μια ακόμα φορά, στην επιφάνεια την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στο σημαίνον έργο του.

Όπως τονίζει στο μήνυμά της η εγγονή του Χαρά Καλομοίρη “θεωρώντας ότι ο πραγματικός κληρονόμος του έργου του Καλομοίρη δεν είναι κανένας άλλος παρά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, όπως πίστευε και ο ίδιος ο συνθέτης, είμαι πεπεισμένη ότι η διάδοση και προβολή του έργου αυτού αποτελεί μείζον θέμα της μουσικής ζωής του τόπου μας”.

Με αφορμή το έτος Καλομοίρη θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων.

Την Πέμπτη 5 Απριλίου, πραγματοποιείται αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τον Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Ωδείο (Μάγερ 18).

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του Φίλιππου Τσαλαχούρη και θα ακολουθήσει συναυλία όπου θα ακουστούν τα έργα του “Νυχτιάτικο” για πιάνο από τη Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, το “Πρελούδιο” από το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο Μαρία και Αγγελική Μπόλα, καθώς και μέρος από δύο κύκλους τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, τα “Μαγιοβότανα” για φωνή και πιάνο από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με αρχειακό υλικό του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο Christiana de Waele με τη Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία Fate and Good Fortune, αφιερωμένη στον Μανώλη Καλομοίρη

. Μαζί με τα έργα Καλομοίρη (τραγούδια και έργα για πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα των Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μούσοργκσκι, Ραχμάνινοφ, που επηρέασαν τον συνθέτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελληνικές Μουσικές Γιορτές” που οργανώνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών, έχουν προγραμματισθεί ρεσιτάλ του γνωστού πιανίστα Άρη Γαρουφαλή με τα “άπαντα για πιάνο” του Μανώλη Καλομοίρη στις 24 Μαΐου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, και συναυλία στις 11 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών στην οποία θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόγραμμα πρώτης συναυλίας που παρουσίασε έργα του ο Μανώλης Καλομοίρης και η γυναίκα του Χαρίκλεια Καλομοίρη, το 1908 στο ίδιο Ωδείο.

Για το έργο του συνθέτη θα μιλήσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης», έχει προγραμματίσει την έκδοση αφιερωματικού τόμου με νέες μελέτες για τον Μανώλη Καλομοίρη και την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου, στις αρχές του 2013.

Επίσης μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει η κριτική έκδοση των μουσικών απάντων του συνθέτη, ενώ εκκρεμεί η έγκριση πρότασης που έχει κατατεθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μουσικής Μεγάρου Αθηνών για την ψηφιοποίηση του Αρχείου του συνθέτη.

Και φέτος εκκρεμεί η συνέχιση του Φεστιβάλ “Μανώλης Καλομοίρης” στη Σάμο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εξετάζεται η πιθανότητα οργάνωσης ενός ολιγοήμερου και μόνο αφιερώματος στη μνήμη του συνθέτη.

Πηγή άρθρου: avgi.gr