Ο Κ.Ευαγγελάτος και η “Εγκάρσια Πτήση” του

K.Eυαγγελάτος-Εγκάρσια πτήση

K.Eυαγγελάτος-Εγκάρσια πτήση

Ο Κώστας Ευαγγελάτος, ζωγράφος, εικαστικός performer και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ζωγραφική και Αισθητική θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης στο Μανχάταν τής Νέας Υόρκης (University The New School) στις τάξεις τού Allen David και της Pearl Ehrlich. Παρακολούθησε μαθήματα ποιητικής γραφής στο State Univ. of N.Y με καθηγητή τον A.Poulin,jr.

Από το 1986 έως το 1993 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO “EST”. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί διεθνώς με την Performance, Body Art, Happening και Mail-art. Έχει παρουσιάσει ενότητες έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκώβη, Άμστερνταμ, Λευκωσία κ.α.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία, τη Σέρατζ, το Γκέτενμποργκ, το Σαντιάγκο, το Μπουένος Άιρες, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, την Αμιένη, τη Ρώμη, την Μπολόνια, τη Μόσχα, τη Βοστώνη κ.α. Είναι μέλος επιστημονικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και από το 1991 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Γράφει ποιήματα από το 1973. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο Ποιήματα ’73–’75 εκδόθηκε στην Αθήνα το 1975 και επανεκδόθηκε με την προσθήκη νέων ποιημάτων το 1976. Ακολούθησε η έκδοση της ποιητικής σύνθεσης Η Τολμηρή επίλυση, Α΄ γραφή το 1977. Το 1978 εκδόθηκε μία σύνοψη ποιητικών αποφθεγμάτων του με τίτλο Γραφήματα ’77. Το 1980 κυκλοφόρησε σε έκδοση τέχνης το ποίημά του «Το Δωμάτιο», που το 1981 μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Κίμωνα Φράιερ.

Μεταξύ φίλων κυκλοφόρησε το 1983 το «Μυθογράφημα». Το 1993 έγινε μία συνοπτική έκδοση των ποιημάτων του από το 1977 έως το 1984, χρονιά που σταμάτησε να γράφει ποίηση, και κυκλοφόρησε με τον τίτλο Τετραλογία της υγρασίας, εκδόσεις Χάος & Κουλτούρα. Το 1996 εκδόθηκε από την Απόπειρα η συλλογή Οθόνη των ονομάτων, η οποία περιελάμβανε ανέκδοτα ποιήματά του από το 1977 έως το 1979 (οι «Διαπιστώσεις» α, β, δημοσιεύτηκαν στη Νέα Εστία το 1981, τεύχος. 1288) και τα ποιήματα που έγραψε το Μάιο του 1994, βασισμένα σε ονόματα φίλων του, κατά την παραμονή του στη μικρή πόλη της Νότιας Γαλλίας Menerbés.

Το 1997 εκδόθηκε η Ιδεογραφική σμίλη, με θεωρητικά και κριτικά κείμενά του περί τέχνης, εκδόσεις Συλλογές. Στη Ροπή της μνήμης δημοσιεύονται ποιήματα και ρήσεις που έγραψε από το 1996 έως τις αρχές του 1999. Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου με τίτλο Αλέα προσομοίων, ενώ το 2003 εκδόθηκαν ποιήματά του στην αγγλική γλώσσα, In the Small Mirror (Πρόλογος: Matthew Jennett. Μεταφράσεις: Al Poulin Jr, Kimon Friar).

Τo 2004 κυκλοφόρησε στη γαλλική γλώσσα στο Παρίσι σε αριθμημένη λιθογραφική έκδοση το ποίημά του Το Δωμάτιο / La Chambre (Μετάφραση: Benoit Haudrechy). Η συλλογή Η Ελεγεία των Εκβατάνων περιλαμβάνει ποιήματα από το 2002 έως το 2006.

Στην Εγκάρσια πτήση δημοσιεύονται ποιήματα από το 2006 έως το 2010, καθώς και το ομότιτλο με τη συλλογή ποίημα, που η πρώτη γραφή άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης  κριτικό κείμενο του Ηλία Τουμασάτου, με τίτλο: “Ο κόσμος στο ποιητικό σύμπαν του Κώστα Ευαγγελάτου”. Παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις τέχνης, λευκώματα και εικαστικά Ημερολόγια, που αναφέρονται στο εικαστικό και λογοτεχνικό του έργο, καθώς και θεωρητικά δοκίμιά του περί εικαστικών θεμάτων.

Στη νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου ” Εγκάρσια πτήση ” περιλαμβάνονται ποιήματα τα οποία έγραψε ή ολοκλήρωσε μετά το 2006, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή του “Η ελεγεία των Εκβατάνων “.

Κύριος άξονας του αισθητικού, ποιητικού του λόγου παραμένει η ιδεολογική, ερωτική, κοινωνική και προσωπική διερεύνηση του ψυχικού κόσμου και υπαρκτών εμπειρικών καταστάσεων με ποικίλες ερμηνευτικές προεκτάσεις.

Νύχτα φυτεύεις όνειρα

Πρωί βλασταίνουν δόρατα

Κόκκινος αναδύεσαι στο μέλλο

Παλιοί νεκροί σου γνέφουν

και σ΄αγκαλιάζουν στοργικά

Δεν θέλεις να ξυπνήσεις.

Εκτέλεση ψυχρής ζωής

Βουλιάζεις στον πυθμένα

με κροκοδείλια δάκρυα.

Όραση αχτίνα της αλήθειας

υφαίνει βάτα σε φλεγόμενα νερά

ανάβει πίδακες σε υψίπεδα χιονιού

σκάβει στις τέφρες της ψυχής σου

φωτίζει τους λειμώνες της αγάπης.

Μυρμήγκια γράφουν ιστορία

Στην άδεια πόλη

η λήθη προελαύνει.

Η ομορφιά σου

ακατέργαστο πετράδι

Λάμπει στη γη

και φέγγει ο Άδης.

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, ώρα 7,00 μμ, στο ” Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας”, Ανδρέα Παπανδρέου 129, Γλυφάδα,  θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή του εικαστικού, θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης, λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο “Εγκάρσια πτήση” και θα προβληθεί το 10΄ videoart με τίτλο ” SCRIPTORIUM “.

Συντονισμός, εισήγηση: ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, εικαστικός, λογοτέχνης, Πρόεδρος Π.Ο. ” Artina ”

Βιβλιοπαρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ, εκδότης, δημοσιογράφος

Ανάγνωση ποιημάτων και αισθητικών ρήσεων: ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team