Σε δημοπρασία από τον Sotheby’s έντεκα έργα από τη συλλογή Εμπειρίκου

Sotheby's

Sotheby’s.(Πηγή φώτο:covingtonfineart.com)

Tην πώληση έντεκα έργων από τη συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου, στο πλαίσιο σειράς δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Μεταξύ των κορυφαίων έργων της φημισμένης συλλογής που θα προσφερθούν προς δημοπράτηση είναι και τα: «Study for Head of Isabel Rawsthorne» του Φράνσις Μπέικον που θα δημοπρατηθεί στην Απογευματινή Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης, στις 13 Νοεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Επίσης, το έργο «Portrait of Mariano Goya» του Φρανζίσκο ντε Γκόγια θα ηγηθεί της δημοπρασίας Important Old Master Paintings, στις 31 Ιανουαρίου 2013 και πάλι στην Νέα Υόρκη.

Ο Γιώργος Εμπειρίκος (1920-2011) ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Αφού σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge, ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και της έδωσε την ηγετική θέση που είχε στη μεταπολεμική περίοδο. Παθιασμένος και πολυμαθής, αποσύρθηκε νωρίς από την επιχειρηματική δράση για να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη και τη μάθηση.

Μετά τον πόλεμο, ο Εμπειρίκος μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης. Μέσα σε μερικές δεκαετίες δημιούργησε μια φημισμένη συλλογή από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά. Η γνώση του ήταν βαθιά και εκλεκτική και απλωνόταν σε διαφορετικές εποχές και κουλτούρες.

Αριστουργήματα των Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Σεζάν, Καντίσκι, Πικάσο, Βαν Γκoγκ και Φράνσις Μπέικον μεταξύ άλλων, βρήκαν στέγη στο πανέμορφο σπίτι του στη Λωζάνη.

Το 1973, το σπίτι επισκέφτηκε ο Χένρι Μουρ για να δώσει τη συμβουλή του για την τοποθέτηση δύο μνημειωδών διαστάσεων χάλκινων γλυπτών και ο διάλογος ανάμεσα στο συλλέκτη και το γλύπτη απαθανατίστηκε σε μια σειρά ιδιαίτερα ζωντανών φωτογραφιών.

Πηγή άρθρου: in.gr