Συνεχίζεται η Έκθεση του Κ.Ευαγγελάτου στη Villa Ροδόπη

Κ.Ευαγγελάτος - Ντόρα Ηλιοπούλου

Κ.Ευαγγελάτος – Ντόρα Ηλιοπούλου

Η εκθεσιακή αξιοποίηση από τον ζωγράφο, περφόρμερ, λογοτέχνη, θεωρητικό της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτο του επάνω ορόφου και τμήματος του ισογείου του πατρικού του σπιτιού στη συνοικία Ανάληψης στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000 και λειτούργησε το 2001. Η μεγάλη επιτυχία και απήχηση των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου τον οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσει σε ετήσια θερινή βάση τις πολυμορφικές εικαστικές δραστηριότητες.

Η VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» με εκθεσιακό χώρο, διαμορφωμένο και κατάφυτο κήπο, έγινε ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό του εργαστήριο, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Αρκετές σειρές έργων του όπως τα “Μυθικά περιδέραια”, συνθέσεις με πέτρες και βότσαλα από τις παραλίες του νησιού, που χρησιμοποιήθηκαν σε performance. Οι πρώτες επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι εννοιολογικές γεωμετρικές κατασκευές, «επικίνδυνες φόρμες» καθώς και οι “Αλίκτυπες μορφές”, αλλά και οι μεγάλων διαστάσεων έγχρωμες συνθέσεις σε πανί, που εκτέθηκαν στο Παρίσι το 2008 και το 2012, δημιουργήθηκαν στη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ».

VILLA RODOPI, GARDEN

Ήδη έχει συγκεντρωθεί το αρχείο του ART STUDIO “EST” (1990-2011), το αρχείο της Γκαλερί DADA από το 1986 μέχρι το 1993, και το αρχείο των εκθέσεων, των εικαστικών, αισθητικών και λογοτεχνικών εκδόσεων και performance του Κώστα Ευαγγελάτου στην Ελλάδα και σημαντικά εικαστικά κέντρα του εξωτερικού.

Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή του με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές) από συνεργάτες και φίλους καλλιτέχνες, εδώ και στο εξωτερικό καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής πορείας του (η δημοσίευση των έργων της συλλογής έχει αρχίσει και παρουσιάζεται στο νέο blog: www.rodopicollection.blogspot.com ). Επίσης η καθιέρωση της ετήσιας δεξίωσης στον κήπο την βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσέληνου ” Πανσέληνος στον κήπο”, με την παρουσίαση μουσικών, θεατρικών και λογοτεχνικών συμβάντων, έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση στο εγχείρημά του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ήδη στην λίθινη ΜΩΒ σκηνή του «Κήπου του Χαρίλαου», έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες καταξιωμένες αλλά και νέες προσωπικότητες των τεχνών : Βέρα Ζαβιτσιάνου, Θάλεια Προκοπίου, Ελένη Κούστα, Γεωργία Ζώη, Κανελίνα Μενούτη, Ηλίας Τουμασάτος [απαγγελία], Γιώργος Κακής, Καλλιόπη Λιοσάτου, Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος [θεατρική παράσταση], Αντώνης Ρεμούνδος, Γιώργος Τζαγκαράκης, Λίλυ Μήλιου, Κων/να Καλλιακούδη, Νίκος Γαρμπής-Nicofilimon, Ζωίτσα-Αλεξία Μαρτσέλου, Φοίβος Μποζάς [μουσική] κ.α. Επίσης έχουν διαβάσει λογοτεχνήματά τους οι: Δημ. Παπαδημητρόπουλος, Μάκης Αποστολάτος, Βίκυ Γεωργοπούλου, Θανάσης Χειμωνάς κ.α, ενώ έχουν κάνει κριτικές προσεγγίσεις οι: Philippe Jamet, Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Ευάγγελος Ανδρέου, Ευρυδίκη Λειβαδά, Γεράσιμος Γαλανός, δρ. Ηλίας Τουμασάτος, Γιώργος Κακής, Εύα Μπεριάτου, Άλκηστις Κατσούνη, Στέλλα Λιάτου, Μαράη Γεωργούση κ.α. Επίσης για τις εκθέσεις στη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» έχουν δημοσιευτεί κριτικές από τον Χρύσανθο Χρήστου, ιστορικό της τέχνης, Ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον δρ.Στέλιο Λυδάκη, Καθηγητή ιστορίας της τέχνης, την Σουζάννα Μπαουτίστα, Θεωρητικό της τέχνης, την Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικό της τέχνης (έχει κάνει και την καταγραφή των έργων της συλλογής μέχρι το 2007), τον Νίκο Μοσχονά, ιστορικό και κριτικό τέχνης, τους Στέλλα Λιάτου, Λεόντιο Πετμεζά, Γιώργο Αγραπίδη, Μαράη Γεωργούση, ιστορικούς της τέχνης κ.α.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Ο εμπλουτισμός του εικαστικού αρχείου και της μόνιμης συλλογής, συνεχίζεται παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής μας. Η λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη του καλλιτέχνη, αν και βασίζεται μόνο στην ιδιωτική του πρωτοβουλία και εμμονή, εξακολουθεί να παρουσιάζει πολυσήμαντα αισθητικά δρώμενα. Φέτος θα παρουσιαστεί η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου ” Επιζωγραφικά αναθήματα ” (19 Ιουλίου-21 Σεπτ. 2013), ενώ στις 21 Αυγούστου θα γίνει μουσικοποιητική βραδιά και το χοροθέατρο ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ, θα παρουσιάσει το περίφημο εμπρεσσιονιστικό πρελούδιο του Claude Debussy ” l’après midi d’un faune”.

Η είσοδος για τους φιλότεχνους είναι ελεύθερη.

info: 26710 28501

photos: www.gisi.gr/evangelatos