Προσφυγή για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου

Aίθουσα δικαστηρίου

Aίθουσα δικαστηρίου

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια ζητάνε μέλη της ΜΚΟ, «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι», οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση θα εκδικαστεί την Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

Οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, διαμαρτύρονται για την υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

Ακόμα, ισχυρίζονται ότι η παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους.

Πηγή άρθρου: inews.gr