Ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΠΙΝ για τον δίμηνο αποκλεισμό της Ιθάκης

Kα Σμαράγδα Σαρδελή

H Kα Σμαράγδα Σαρδελή.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. στις 15 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε η γραμμή Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα να καλυφθεί από την Εταιρεία Στρίντζης.  Λόγω της δίμηνης διακοπής δρομολογίων που αιτήθηκε η εταιρεία, το πλοίο της «Επτάνησος» θα δρομολογηθεί από 2 Ιανουαρίου 2014, αφήνοντας την Ιθάκη χωρίς επικοινωνία με το λιμάνι της Πάτρας από 31 Οκτωβρίου που λήγει η δρομολόγηση της Ionion Ferries.

Συνειδητά λοιπόν το Σ.Α.Σ. και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου αφήνουν για 2 μήνες – με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, την Ιθάκη ακάλυπτη, χωρίς να λαβαίνουν υπόψη τους τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού ο οποίος μετά το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών στο νησί και τη σοβαρή υποβάθμιση των παροχών υγείας αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Πάτρα ή την Αθήνα.

Δυστυχώς το Υπουργείο δεν μερίμνησε να στηρίξει τους Ιθακήσιους αλλά τους ωθεί στην απομόνωση αφού σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο η πιθανότερη λύση για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είναι δρομολόγιο Ιθάκη – Σάμη – Κυλλήνη 3 φορές την εβδομάδα..  Η λύση αυτή για τους κατοίκους της Ιθάκης σημαίνει ταλαιπωρία, καθυστέρηση και φυσικά τεράστια οικονομική επιβάρυνση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και θεωρώντας επιβεβλημένη υποχρέωση του Υπουργείου την άρση της απομόνωσης, ειδικά των μικρότερων νησιών όπως η Ιθάκη, απαιτεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και συνεπώς τη συνέχιση των δρομολογίων Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα απευθείας και καθημερινώς.  Το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει για τη αδιάκοπτη συνέχιση της γραμμής που έχει σώσει και σώζει ζωές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με αυτό το ψήφισμα δίνει ένα ηχηρό μήνυμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα νησιά μας.

email