Ψήφισμα Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημ. Σχολείου Αργοστολίου

To 1ο  Δημ. Σχολείου Αργοστολίου

To 1ο Δημ. Σχολείου Αργοστολίου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, στη Γενική Συνέλευση της 22ας Φεβρουαρίου 2014, κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης, αποφάσισε τα εξής:

1. Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς να χορηγήσουν επίσημο δημόσιο πιστοποιητικό καταλληλότητας του 1ου Δ.Σ. Αργοστολίου, καθώς αυτό που παρουσιάστηκε κρίθηκε ομόφωνα ότι δεν παρέχει εχέγγυα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, και επιπλέον δεν θεωρείται έγκυρο καθώς δεν έχει εκδοθεί από δημόσιο φορέα.

2. Αιτείται την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στις τουαλέτες του σχολείου καθώς και την άμεση ανακαίνιση και λειτουργική τους σύνδεση με το κτίριο του σχολείου, ώστε να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επισημαίνεται ότι το αίτημα αυτό είναι πάγιο εδώ και αρκετά χρόνια και δεν αφορά ειδικά στη συγκυρία των σεισμών, η οποία απλώς επιβάρυνε μια ήδη απαράδεκτη κατάσταση. Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία 5 έτη πολυάριθμα έγγραφα έχουν σταλεί προς τον Δήμο Κεφαλλονιάς και έχουν μείνει όλα αναπάντητα, και παρά το ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προφορικά για τη λήψη άμεσων μέτρων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων μηνών, δεν έγινε καμιά παρέμβαση.

3. Η λιμνάζουσα μελέτη για την ανέγερση νέας πτέρυγας, η οποία πληρώθηκε αδρά αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε και βρίσκεται ανενεργή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από νέα μελέτη και συνακόλουθη άμεση ανέγερση μικρότερης επέκτασης του σχολείου, η οποία να περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτες προς αντικατάσταση των υπαρχόντων, καθώς και δεύτερο κλιμακοστάσιο από τον δεύτερο όροφο προς το ισόγειο.

Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω τα οποία αποτελούν αυτονόητα, απολύτως ορθολογικά και απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη τρέχουσα λειτουργία του παλαιότερου Δημοτικού Σχολείου στο Αργοστόλι (αποπερατώθηκε το 1957), η Γενική Συνέλευση εξέφρασε την εύλογη ανησυχία της για την αντοχή του κτιρίου και της περιβάλλουσας λιθοδομής, τα οποία χτίστηκαν βάσει εντελώς διαφορετικού αντισεισμικού κανονισμού από αυτόν που ισχύει σήμερα, και προφανώς έχουν ήδη καταπονηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους αλλεπάλληλους σεισμούς των τελευταίων δεκαετιών. Η απαίτηση από την πολιτεία για νέες κτιριακές σχολικές υποδομές για όλη την Κεφαλονιά και γενικότερα για τα Νότια Ιόνια που ως γνωστόν είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, ώστε να πληρούνται οι κατάλληλες αντισεισμικές προδιαγραφές, οι κανονισμοί υγιεινής καθώς και να εξυπηρετούνται τα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα, κρίθηκε επιτακτική και αναγκαία. Τούτο όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων διαλυμένο και παραχωρημένο σε ιδιώτες, για ευνόητους λόγους.

Για την ενεργητική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων, αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων του Συλλόγου με τους αντίστοιχους Συλλόγων των άλλων σχολικών μονάδων της Κεφαλονιάς, καθώς και με την Ένωση Γονέων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προκειμένου να υπάρξουν οργανωμένες δράσεις. Στην περίπτωση δε που για πολλοστή φορά τα αιτήματά μας δεν τύχουν άμεσης -και δη έργω κι όχι λόγω- ανταπόκρισης, η Συνέλευση επιφυλάσσεται για τη ανάληψη δυναμικών δράσεων κατά την περίοδο των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θα αναδείξουν εκείνους που θα κληθούν να διαχειριστούν τα θέματα που μας απασχολούν.

Τέλος, η συνέλευση επικρότησε την ετοιμότητα του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του σχολείου όχι μόνο ως προς το κατεξοχήν έργο τους, αλλά και αναφορικά με την αντιμετώπιση των άμεσων τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς με όσα μέσα τους παρασχέθηκαν, την παιδαγωγικά κατάλληλη υποδοχή των μαθητών κατά την επάνοδό τους στο σχολείο, τις αλλεπάλληλες ασκήσεις πάνω στο σχέδιο εκκένωσης, καθώς και για την αγαστή τους συνεργασία με τον Σύλλογο.

Ο Σύλλογός μας καλεί τους γονείς και κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, να δώσουν από κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση των διαρκώς συσσωρευόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών που πλήττουν την δημόσια εκπαίδευση, υπονομεύοντας συστηματικά το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε όχι μόνο ως γονείς αλλά και γενικότερα ως πολίτες.

email