Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Αλλαγές στο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της αιθαλομίχλης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη τριών υπουργών, που έγινε ανήμερα Χριστούγεννα, καθώς το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Οι επικίνδυνοι ρύποι πνίγουν πολλές πόλεις, ιδιαίτερα, όμως τη Θεσσαλονίκη, όπου χτύπησαν ξανά “κόκκινο”, ενώ είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα, ως την Παρασκευή. Η μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στο δυτικό τμήμα της πόλης διαμορφώθηκε στα 201 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο συναγερμού ενώ σήμερα μέχρι το μεσημέρι η μέση τιμή και πάλι κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης έφτασε τα 146 μικρογραμμάρια.

Το νέφος – δηλητήριο έκανε την εμφάνισή του και στη Φλώρινα όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σε υψηλά επίπεδα ήταν οι μετρήσεις και στα Ιωάννινα, στα 178 μικρογραμμάρια.

Κοντά στα όρια συναγερμού κινήθηκαν οι μετρήσεις και στη Λάρισα με 126 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ νέφοςαιθαλομίχλης σκέπασε όλη την Τρίπολη.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αθήνα, όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ και σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ δεν αναμενεται αξιόλογη μεταβολή.

Πλέον, ακόμα και αν η αιθαλομίχλη είναι κάτω από τα όρια συναγερμού, θα μπορεί να χορηγείται προληπτικά, δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες.
Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Στο μεταξύ, ήδη, σε κάποιες από τις περιοχές που “πνίγονται” από τη αιθαλομίχλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις:

για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και πέλετ
για ρύθμιση του θερμοστάτη στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στους 18 βαθμούς
για απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους
για διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσιες υπηρεσίες

Στη Θεσσαλονίκη θα ισχύει η δωρεάν παροχή ρεύματος έως την Παρασκευή, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Πηγή άρθρου: megatv- AΠΕ