Σπίτια απείλησαν οι φωτιές σε Ρόδο, Κρήτη, Σέριφο

Σπίτια απείλησαν οι φωτιές σε Ρόδο, Κρήτη, Σέριφο

Σπίτια απείλησαν οι φωτιές σε Ρόδο, Κρήτη, Σέριφο

Κρήτη

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου και παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Μέχρι τις αυλές σπιτιών έφτασαν οι φλόγες της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Πόμπια του Δήμου Φαιστού, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο Παρακαλούρι Νεάπολης στον νομό Λασιθίου. Πυρκαγιά και στη Σέριφο.

Στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, η φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε δασική έκταση. Το πύρινο μέτωπο είχε το βράδυ του Σαββάτου μήκος 2 χιλιομέτρων.

Στην περιοχή μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ οι άνεμοι -έντασης 8-9 μποφόρ- δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη το βράδυ του Σαββάτου, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αεροπλάνων που επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου.

Περίπου στις 20:00 το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος βρίσκεται στο τόπο της φωτιάς, ενώ συνεδρίαση πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου το συντονιστικό όργανο για τον απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και τις επόμενες ενέργειες.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών θα έρθουν στο νησί από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στο χωριό Βάτι και οι τοπικοί φορείς ζήτησαν από ηλικιωμένους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εάν χρειαστεί, ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο.

Σχέδιο εκκένωσης υπήρξε και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς καθώς η φορά των ανέμων κατευθύνει προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά.

Επίσης αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο.

Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε.

Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι, ενώ έγλειψαν και σπίτια στο χωριό Προφύλια.

Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης έκανε έκκληση σε όσους διαθέτουν βαρέα οχήματα να σπεύσουν στην περιοχή και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Πύρινα μέτωπα στην Κρήτη

Η φωτιά στην περιοχή Πόμπια του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαιδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου.

Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Το απόγευμα του Σαββάτου είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης, το οποίο τελικά αποφεύχθηκε.

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή εμπόδισαν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν τρία ελικόπτερα, 22 οχήματα, 55 πυροσβέστες, υδροφόρες των δήμων, η αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής.

Φωτιά εκδηλώθηκε, επίσης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου, όπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου καταβάλλοντας προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

Φωτιά και στη Σέριφο

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Αγία Μαρίνα στη Σέριφο, κοντά στο χωριό Αβέσσαλος σε χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστικό όχημα, πεζοπόρο τμήμα και πυροσβεστικά αεροσκάφη.

email
Πηγή άρθρου: in.gr