Στα 17 εκατομμύρια αφίξεις βάζει ο ελληνικός τουρισμός τον πήχυ για το 2013

Σπύρος Γαλιατσάτος

Σπύρος Γαλιατσάτος

Ολοταχώς για τα 17 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός το 2013, σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, ενώ εφέτος τα άμεσα έσοδα που προέκυψαν από τις αφίξεις 16 εκατομμυρίων τουριστών ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ.

Με νωπή την εικόνα από το πρώτο «επίσημο τεστ» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM 2012, στο Λονδίνο, ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων της χώρας (HATTA) Γιώργος Τελώνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η νέα χρονιά μπορεί να αποτελέσει μια χρονιά-ρεκόρ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, με αφίξεις που θα φτάσουν τα 17 εκατομμύρια.

Όπως είπε, οι κρατήσεις από τη Βρετανία, μιας εκ των σημαντικότερων αγορών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, κινούνται σε διψήφιο νούμερο, όταν πέρυσι, στο εξεταζόμενο διάστημα, τα νούμερα ήταν αρνητικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έδωσε το «παρών» στην έκθεση του Λονδίνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού και ο ίδιος παρατήρησε την αύξηση στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά, προσέθεσε ότι αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στην αγορά της Σκανδιναβίας, με προφανή τα οφέλη για τα μεγέθη που θα επιτευχθούν το 2013.

Παραμένοντας στις εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική χρονιά, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΣΕΤΕ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στάθηκε σε μια βασική παράμετρο για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών τη νέα χρονιά. Τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας στο δύσκολο, όπως τονίζει, χειμώνα που έρχεται.

«Το Λονδίνο άφησε, ύστερα από καιρό, νότα αισιοδοξίας για αυξημένη κίνηση από την Αγγλία για το 2013. Υπό άλλες συνθήκες, θα μιλούσαμε για μια σημαντική ένδειξη για την εξέλιξη της επόμενης τουριστικής σαιζόν. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από το πόσο εξασθενημένες θα βγουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και η κοινωνία από τις δοκιμασίες αυτού του ανυπόφορου χειμώνα», είπε.

«Κάποιοι θα κρατήσουν το θετικό μήνυμα, όλοι όμως πρέπει να εργαστούμε, ώστε η θετική ροπή να μεταφραστεί σε θετικό αποτέλεσμα. Κρίνοντας από όσα ακούγονται και γίνονται, κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για επιχειρήσεις και πολίτες ομοίως», τόνισε χαρακτηριστικά.

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr