Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι βιταμίνες από τα μέσα Δεκεμβρίου

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι βιταμίνες από τα μέσα Δεκεμβρί

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι βιταμίνες από τα μέσα Δεκεμβρί

Από τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής, εκτός από τα φαρμακεία, και στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. Μέσω των ίδιων πηγών, δηλαδή φαρμακείων και καταστημάτων, επιτρέπει η νομοθεσία και την διαδικτυακή πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Ήδη οι επιχειρήσεις που κυκλοφορούν τέτοια σκευάσματα στη χώρα μας έχουν κληθεί να υποβάλουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) επικαιροποιημένο κατάλογο αυτών. Ο ΕΟΦ θα αναρτήσει την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα του τον πλήρη κατάλογο των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν νόμιμα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να ακολουθούν τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής. Ορίζεται ότι η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση “Συμπληρώματα διατροφής”, όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης.

Η απελευθέρωση των συμπληρωμάτων διατροφής σε ό,τι αφορά σε αυτή τη φάση στα σημεία πώλησης (συνεχίζει να) προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει  ότι «δεν έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο Υγείας δεσμευτικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» και εκτιμά ότι «θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, αποτελεί προϊόν συμφωνίας και διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, με τη λογική της οποίας διαφωνήσαμε δημοσίως στη διάρκεια των συνεδριάσεων του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας. Αναμέναμε  όμως από τον Υπουργό Υγείας να προσδιορίσει και δεσμευτικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει ο  ΠΦΣ και ζητεί από τον υπουργό να επανεξετάσει το θέμα και «να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικής συμπληρωματικής Υπουργικής Απόφασης».

Πηγή άρθρου: protothema.gr