Στο μικροσκόπιο όσοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση

φορολογικές δηλώσεις

Πάντως, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 16 Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων που θα τους κοστίσουν σημαντικά. Φωτογραφία : 24h.gr

Τους φορολογούμενους που δεν θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις θα αναζητήσει από τις 16 Ιουλίου (λήξη υποβολής των δηλώσεων) η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ήδη έχουν λάβει εντολές οι εφορίες να αποστείλουν τα στοιχεία των φορολογουμένων που υπάγονται σε αυτές και δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ από το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητηθούν οι φορολογούμενοι που το προηγούμενο έτος κατέθεσαν δήλωση, ωστόσο δεν το έπραξαν φέτος.

Ο φόβος για τη μη υποβολή δήλωσης από αρκετά φυσικά πρόσωπα είναι μεγάλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Πάντως, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 16 Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων που θα τους κοστίσουν σημαντικά. Ειδικότερα, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση και αναγκασθούν να το πράξουν εκπρόθεσμα:

– Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ καταβάλλοντας υψηλότερους φόρους.

– Θα πληρώσουν πρόστιμο επί του φόρου που ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

– Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ελεγκτικό μηχανισμό και θα ελεγχθούν και για τις δηλώσεις προηγουμένων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων. Δηλαδή, λίγες μέρες πριν λήξουν οι προθεσμίες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεδομένου ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, ενώ αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι στο ναδίρ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ειδική ρύθμιση για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων σε περισσότερες από τρεις δόσεις που προβλέπονται σήμερα. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Η ρύθμιση θα δώσει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να καταβάλουν τμηματικά τους φόρους που τους αναλογούν (με βάση το τριπλό εκκαθαριστικό που περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος). Εκτός από την πρόταση των εφοριακών που προβλέπει την καταβολή των φόρων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν οι φόροι να πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις. Το σενάριο προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα ή είναι άνεργοι και σε έξι δόσεις για τους υπόλοιπους. Επίσης εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο. Με βάση τα ισχύοντα, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε μία έως τρεις το πολύ δόσεις, ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου. Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, τότε εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι διμηνιαίες δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή του τον μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.

Προς νέα παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Μία ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών, παρατείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προθεσμίες υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι τις 16 Ιουλίου. Στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τη ρύθμιση:

– Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr