Στους τέσσερις οι νεκροί από επίθεση έξω από εβραϊκό κολέγιο στην Τουλούζη

εβραϊκό κολέγιο στην Τουλούζη

Στους τέσσερις οι νεκροί από επίθεση έξω από εβραϊκό κολέγιο.

Τα τέσσερα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην Τουλούζη είναι ένας δάσκαλος Θεολογίας 30 ετών, τα παιδιά του 6 και 3 ετών και ένα ακόμη παιδί 10 ετών, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μισέλ Βαλέ.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αμέσως για την Τουλούζη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των θυμάτων και την εβραϊκή κοινότητα.

Ο πολιτικός του αντίπαλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σπεύδει επίσης στην Τουλούζη.

Η επίθεση σημειώθηκε έξω από το εβραϊκό κολέγιο Οζάρ Χατοράχ στην Τουλούζη και έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, όπου ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας της εβραϊκής κοινότητας.

Η εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες

Η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν κατά εβραϊκού κολεγίου και Γάλλων στρατιωτικών, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Η εισαγγελία του Παρισιού ανέλαβε στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής της αρμοδιότητας τις τρεις έρευνες για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών» συνδεόμενες με τρομοκρατική δράση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν.

Όπως αναφέρει πηγή της γαλλικής αστυνομίας, το ίδιο όπλο, διαμετρήματος 11,43 χιλιοστών, χρησιμοποιήθηκε και στις τρεις φονικές επιθέσεις στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

«Είναι το ίδιο όπλο» που χρησιμοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου, για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού στην Τουλούζη, στη συνέχεια, τέσσερις ημέρες αργότερα στη δολοφονία άλλων δύο στρατιωτικών στο Μοντομπάν, και σήμερα κατά την επίθεση σε ένα εβραϊκού κολέγιο στην Τουλούζη, που προκάλεσε τέσσερις νεκρούς, τόνισε η πηγή.

Αυτόπτης μάρτυρας στη σημερινή επίθεση εναντίον συγκεντρωμένων μπροστά από το εβραϊκό κολέγιο Οζάρ Χατοράχ στην Τουλούζη δήλωσε ότι «άκουσε κρότους σαν από κροτίδες και είδε έναν άνδρα στην αυλή να πυροβολεί εναντίον όποιου βρισκόταν κοντά του».

«Πυροβολούσε σχεδόν εξ επαφής, από απόσταση ούτε ενός μέτρου (από τα θύματά του)», είπε προσθέτοντας ότι ο δράστης, που φορούσε κράνος, συνέχισε να πυροβολεί από το πεζοδρόμιο.

Ο 30χρονος που σκοτώθηκε κατά την επίθεση μαζί με τα τρία παιδιά είναι ο Τζόναθαν Σάντλερ, Γαλλο-ισραηλινός ραβίνος από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος εγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για δύο χρόνια στην Τουλούζη για να διδάξει μαθήματα εβραϊκής κατήχησης, σύμφωνα με συγγενή του.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κονγκρέσο ζήτησε από τις γαλλικές αρχές «να κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν τον δράστη της σημερινής επίθεσης. «Ελπίζουμε ότι οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να εντοπίσουν τον δράστη» της επίθεσης, δηλώνει ο πρόεδρος του Κονγκρέσου Μοσέ Κάντορ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε ως «αποκρουστικό έγκλημα» την επίθεση στην Τουλούζη. «Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδικάζω αυτό το αποκρουστικό έγκλημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πολιτικός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ έσπευσαν στην Τουλούζη. «Ολόκληρη η Γαλλική Δημοκρατία συγκλονίσθηκε από αυτήν την τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας για μία «εθνική τραγωδία» ενώ ο Ολάντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτήν «την αντισημιτική πράξη, που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος».

«Αυτή η βάρβαρη, δολοφονική πράξη θα λάβει μία εβραϊκή απάντηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ραβίνων. «Η επίθεση αυτή αποτελεί επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στο σύνολό της. Εάν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τρομοκρατήσουν την εβραϊκή κοινότητα, η απάντησή μας είναι ότι δεν θα αφεθούμε στον εκφοβισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ραβίνων υπόσχεται ότι θα συνεχισθεί η ανέγερση σχολείων, συναγωγών και η ίδρυση άλλων εβραϊκών θεσμών.

Η υποψήφια της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή της την επίθεση και ζήτησε από τις αρχές να κάνουν «τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία».

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 500.000 έως 700.000 μέλη και είναι η πολυπληθέστερη στην Ευρώπη.

Η αστυνομία ερευνά απειλές που διατυπώθηκαν κατά δύο συναγωγών στο Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία επιφορτίσθηκε με την έρευνα που διατάχθηκε σήμερα μετά την αποστολή ταυτόσημων στο μήνυμά τους απειλών κατά δύο εβραϊκών συναγωγών στο Παρίσι, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κάποια σύνδεση των δύο αυτών γεγονότων με τη σημερινή φονική επίθεση στην Τουλούζη.

Δύο συναγωγές στο 13ο και 19ο διοικητικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας έλαβαν αντίστοιχα σήμερα το πρωΐ και το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλεγε: «είσθε ο λαός του Σατανά, η Κόλαση σας περιμένει», τόνισε η ίδια πηγή.

Σαρκοζί: «Εθνική τραγωδία» η επίθεση

Η σημερινή δολοφονική επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη είναι «μία εθνική τραγωδία», όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που έσπευσε στο σχολείο.

Ο Σαρκοζί ζήτησε να τηρηθεί αύριο Τρίτη ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βρεθεί» ο δράστης. Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν «θα παραμείνει στην Τολούζη για όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Είναι τα παιδιά μας, είναι απλά τα παιδιά μας», επεσήμανε ο Σαρκοζί. «Στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν μπορεί κάποιος δολοφονεί παιδιά χωρίς να αποδίδονται ευθύνες», υπογράμμισε. «Σήμερα είναι μία ημέρα εθνικής τραγωδίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτής της επίθεσης στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ και στις δολοφονίες τριών στρατιωτικών που σημειώθηκαν τις δέκα τελευταίες ημέρες στην Τουλούζη και στη γειτονική πόλη Μοντομπάν.

«Μας κάνουν εντύπωση οι ομοιότητες στον τρόπο δράσης, όμως πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα από την έρευνα της αστυνομίας», παρατήρησε ο Σαρκοζί.

Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε όπλο ίδιου διαμετρήματος, ενώ ο δράστης διέφυγε με σκούτερ.

Ο Φρ. Ολάντ ζητεί μία κοινή κι αταλάντευτη απάντηση στη δολοφονική επίθεση στην Τουλούζη

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε σήμερα κάλεσμα από την Τουλούζη «για μία κοινή και αταλάντευτη απάντηση απ’ όλη τη Δημοκρατία», μετά την επίθεση. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αυτές οι αντισημιτικές και ρατσιστικές πράξεις να οδηγούν σε μία κοινή και αταλάντευτη απάντηση απ’ όλη τη Δημοκρατία», τόνισε ο Ολάντ, μετά την επίσκεψή του σήμερα το απόγευμα στο λύκειο Οζάρ Χατοράχ, όπου ένας άγνωστος άνοιξε πυρ το πρωΐ, σκοτώνοντας τρία παιδιά κι έναν ενήλικο.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα «την φοβερή επίθεση» εναντίον του εβραϊκού σχολείου, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι Τσαρλς Ρίβκιν.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκλονισμένος από αυτή την φοβερή επίθεση που σημειώθηκε σε σχολείο της Τουλούζης σήμερα το πρωί. Καταδικάζω έντονα αυτές τις δολοφονίες, όπως και τις δολοφονίες των γάλλων στρατιωτών στην Τουλούζη και τη Μοντομπάν», προσθέτει ο Ρίβκιν εκφράζοντας «εκ μέρους του αμερικανικού λαού» τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Βαθιά συγκλονισμένος» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα «βαθιά συγκλονισμένος» από τη δολοφονική επίθεση.

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από αυτή τη δολοφονική επίθεση», αναφέρει ο Βεστερβέλε σε ανακοίνωσή του εκφράζοντας στους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων «αυτής της φοβερής τραγωδίας τα συλλυπητήριά μου».

«Ελπίζω οι δράστες να βρεθούν γρήγορα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

«Ο αντισημητισμός και οι επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων ή εναντίον Εβραιών δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

Η πρώην πρόεδρος της γερμανικής εβραϊκής κοινότητας Σαρλότε Κνόμπλοχ εξέφρασε από την πλευρά της «φρίκη και αποτροπιασμό» για τις δολοφονίες. «Αυτή η επίθεση εναντίον παιδιών είναι ειδεχθής και ένα δείγμα απόλυτης απανθρωπιάς», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και το Βατικανό καταδικάζουν την επίθεση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε «την επονείδιστη δολοφονία Εβραίων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών».

«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες αυτής της δολοφονικής επίθεσης, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κίνητρό της να ήταν ο βίαιος και αιματηρός αντισημιτισμός», δήλωσε ο Νετανιάχου ενώπιον μελών του κόμματός του Λικούντ.

Στο μεταξύ το Βατικανό εξέφρασε σήμερα «τον βαθύ του αποτροπιασμό, την κατάπληξη και την έντονη καταδίκη» του μετά την επίθεση αυτή.

«Η επίθεση στην Τουλούζη εναντίον ενός Εβραίου δασκάλου και τριών παιδιών είναι μία φοβερή και ειδεχθής πράξη που προστίθεται σε άλλες πρόσφατες πράξεις παράλογης βίας που πλήγωσαν τη Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ