Τι θα γίνει με τις εγγραφές σε AEI και ΤΕΙ

ΤΕΙ Αργοστόλι

ΤΕΙ Αργοστόλι

Σε περίοδο έντασης, εν μέσω εγγραφών φοιτητών αλλά και εξεταστικής μπαίνουν AEI και ΤΕΙ, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων τους ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν τη Δεύτερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι’ αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.

«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, προσέθεσε ότι «για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα ‘μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα’ θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή».

Σύμφωνα με τον πρύτανη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρήζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%.

Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ οι καθηγητές του Ιδρύματος κατεβαίνουν κινητοποιήσεις με απεργία ώς τις 16 του μήνα.

Στην Θεσσαλονίκη

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στη συνέντευξή τους, το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και το υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα το 25% από αυτούς.

«Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Η εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων απειλείται, η αξιοπρεπής μας επιβίωση γίνεται ζητούμενο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπάλληλοι των τριών Ιδρυμάτων.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των διοικητικών υπαλλήλων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ επιβεβαιώνεται και αυτή την πλευρά η απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου.

AΠΘ: Ακύρωση εισιτήριων εξετάσεων

Εν τω μεταξύ, η πρυτανεία του ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι για τεχνικούς λόγους, εν όψει απεργιακών κινητοποιήσεων αναβάλλονται οι εισιτήριες εξετάσεις για εισαγωγή σπουδαστών στο Α’ εξάμηνο σπουδών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν από τις 9 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης.

Αναστέλλεται η λειτουργία του ΤΕΙ Μακεδονίας

Αναστέλλεται και η εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του ΤΕΙ Μακεδονίας από την Τρίτη με απόφαση της συνέλευσης του ΤΕΙ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνέλευση προέβη σε αναστολή «διαπιστώνοντας αντικειμενικές δυσκολίες στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ».

Εξάλλου, την Τρίτη στις 10:30 το πρωί, θα γίνουν δηλώσεις σχετικά με το θέμα στον χώρο του Ιδρύματος.

Σαρανταοκτάωρες απεργίες τα διήμερα 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).

email
Πηγή άρθρου: in.gr