Την πόρτα «εξόδου» βλέπουν 500 εργαζόμενοι του ΙΚΑ

IKA

IKA(Πηγή φωτογραφίας:kala-nea.gr)

Την άμεση απόλυση 500 υπαλλήλων του ΙΚΑ, που προσλήφθηκαν το 2010 με βάσει σχετική διάταξη νόμου για καλύψουν ανάγκες λειτουργίας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας απαιτεί με 8 αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το δικαστήριο με τις αποφάσεις του, έκρινε αντισυνταγματική την «φωτογραφική» διάταξη του Ν. 3899/2010 που επέβαλλε την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ , παρά το γεγονός ότι είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2010 για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ ματαίωσε την πρόσληψη των 500 επιτυχόντων οι οποίοι με τη διάταξη του νόμου προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ που είχε άμεσες ανάγκες προσωπικού. Την ίδια περίοδο όμως ένας αντίστοιχος αριθμός επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ επρόκειτο να προσληφθεί μετά από διαγωνισμό για το ΙΚΑ, οι οποίοι μετά την ψήφιση του νόμου έμειναν έξω από τον οργανισμό.

Αυτοί οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΙΚΑ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, μιλώντας για αντισυνταγματικότητα του διορισμού των 500 επιτυχόντων του διαγωνισμού της ΑΤΕ και τελικά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε τη μετάταξη των 500 από την Αγροτική στο Ι.Κ.Α. είναι αντισυνταγματική. Το δικαστήριο έκρινε πώς ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών ενώ παράλληλα έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο Ι.Κ.Α.

Οι 500 πάντως αναμένεται να προσφύγουν στο ΣτΕ , όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Φώτης Χατζηφώτης που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος του Ι.Κ.Α.: «…οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π., για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr