Τρία σενάρια για επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και καταθέτες

Σενάρια για το φορολογικό

Σενάρια για το φορολογικό

Μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογουμένων αναζητά η κυβέρνηση, μετά τα σενάρια για το φορο-σοκ του 45%, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αποκήρυξε και επισήμως χθες την σχετική πρόταση. Ο κ. Σαμαράς θα έχει σήμερα νέα σύσκεψη για το θέμα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος είναι, κατά πληροφορίες, η προηγούμενη πρόταση για την επιβολή συντελεστή 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ – σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τρεις συντελεστές και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ παραχωρεί τη θέση του σε σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ.

Στην κλίμακα με βάση την οποία οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει να εκπονήσουν εναλλακτικά σενάρια, ο πρώτος συντελεστής 21% επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.

Για το τελικό ισοζύγιο ελαφρύνσεων – επιβαρύνσεων, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και το ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί σε οικογένειες με παιδιά.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος παιδιών όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με περιουσιακά κριτήρια.

Μέχρι στιγμής, τρία σενάρια βρίσκονται επί τάπητος:

  • Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Νέα αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων. Ηδη έχει ψηφιστεί η αύξηση από 10% σε 15%.
  • Αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
email
Πηγή άρθρου: inews.gr