Τριάντα δύο γάμοι Βρετανών το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά

Γάμος στη Μελισσάνη

Γάμος στη Μελισσάνη

«Ο σεισμός έγινε και εμείς προχωράμε. Έχουμε ακόμη ήλιο» επισημαίνει με χαμόγελο, η εκπρόσωπος της βρετανικής παροικίας στην Κεφαλονιά, Ντόνα Ο’ Λίρι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αντίδραση των ‘Αγγλων που ζουν στο νησί, μετά τον σεισμό.

Στην Κεφαλονιά, έχουν επιλέξει να ζήσουν 1000 περίπου Βρετανοί πολίτες. Όταν πριν από πολλά χρόνια την γνώρισαν μέσα από τις διακοπές τους, αγάπησαν τον τόπο και αγόρασαν ή νοίκιασαν σπίτι στο νησί. «Γνωρίζαμε ότι το νησί έχει σεισμούς.

Είχε, έχει και θα έχει, το ξέραμε δεν μας ενοχλεί. Είναι ωραίο να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις τη θάλασσα, το βουνό, τη φύση» προσθέτει η κ. Ο’ Λίρι.

Μάλιστα επισημαίνει, πως δεν νιώθουν κάποιο φόβο, διότι τα σπίτια είναι θωρακισμένα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν θύματα. Ο Μπάρι Χέιτον, την τελευταία δεκαετία μένει στο Λιβάδι, σε δικό του σπίτι, το οποίο όμως κρίθηκε προσωρινά μη κατοικήσιμο, μετά τον δεύτερο σεισμό.

Παρόλα αυτά ο Μπέρι, δεν έχασε την καλή του διάθεση, γιατί βρήκε καταφύγιο μαζί με τον σκύλο του, στο καφενείο του χωριού. Εκεί βρίσκει κάθε μέρα, ζεστασιά, φαγητό και ύπνο. Όπως μας είπε, οι Κεφαλλονίτες είναι φιλόξενοι, νιώθει την αγάπη τους και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το νησί.

«Στον μεγάλο σεισμό του 1953, ήρθαν στην Κεφαλονιά για βοήθεια πολεμικά βρετανικά πλοία με στρατιώτες οι οποίοι είχαν προσφέρει στους πολίτες». Σήμερα, όπως λέει η εκπρόσωπος της βρετανικής παροικίας, οι Κεφαλλονίτες βοηθάνε εμάς.

Στο χωριό ‘Αγιος Δημήτριος, συναντήσαμε την Τζάνετ και τον Τζούλιαν. Πριν από 8 χρόνια αγόρασαν το σπίτι τους, το οποίο άντεξε στα ρίχτερ. Το ζευγάρι, είναι συνταξιούχοι και δηλώνουν, ότι δεν σκέφτονται ούτε λεπτό να εγκαταλείψουν το νησί που έχουν ερωτευτεί.

Η Ντόνα Ο’ Λίρι, ασχολείται με διοργάνωση τουριστικών κοινωνικών εκδηλώσεων στο νησί, ειδικότερα με γάμους Βρετανών.

Για το καλοκαίρι, έχει αναλάβει 32 γάμους νεαρών ζευγαριών από την Αγγλία, ενώ σε αυτό τον προγραμματισμό λόγω των τελευταίων γεγονότων, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Μάλιστα, προχθές ένα ακόμη νεαρό ζευγάρι, ανέθεσε στην Ντόνα, την προετοιμασία του γάμου τους για τον Ιούλιο.

Με μία ιδιαίτερη ψυχραιμία, οι Βρετανοί με τους οποίους συνομιλήσαμε, σε μία προσπάθεια να μας δείξουν ότι ο σεισμός δεν επηρέασε την καθημερινότητα και τα συναισθήματα τους, λένε ότι ετοιμάζονται «να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και το καρναβάλι, με χορό και κεφαλλονίτικο κρασί»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠE

email