«Τζον»: Ποιος είναι ο Βρετανός τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Φόλεϊ

Ο Βρετανός τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Φόλεϊ

Ο Βρετανός τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Φόλεϊ

Σημαντική βοήθεια στο ανθρωποκυνηγητό για την αναγνώριση του αγγλόφωνου μαχητή που αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ φέρεται να προσφέρει πρώην όμηρος.

Με δηλώσεις του στον Guardian, φέρεται να αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον επικεφαλής τριών Βρετανών τζιχαντιστών που φαίνεται πως είναι οι κύριοι φρουροί ξένων υπηκόων στην Raqqa, προπύργιο των μαχητών του Isis.

Μέχρι στιγμής, ο μαχητής που εμφανίζεται στο σοκαριστικό βίντεο και αυτοαποκαλείται Τζον, θεωρείται ότι είναι από το Λονδίνο και πως ήταν ο κύριος διαπραγματευτής των ανταρτών κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν νωρίτερα φέτος για την απελευθέρωση 11 ομήρων των Isis, οι οποίοι τελικά παραδόθηκαν σε Τούρκους υπαλλήλους μετά την καταβολή λύτρων.

«Τζον»: Ποιος είναι ο Βρετανός τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Φόλεϊ

Για τον προσδιορισμό της ταυτότητάς του, FBI, MI5 και Scotland Yard συνεργάζονται στενά, έχοντας εξαπολύσει ανρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Ένας πρώην όμηρος, που κρατήθηκε για ένα χρόνο στη Raqqa, δήλωσε στον Guardian, πως ο Βρετανός δήμιος είναι έξυπνος, μορφωμένος και αφοσιωμένος πιστός στις ριζοσπαστικές ισλαμικές διδασκαλίες.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην ομήρου, ότι οι τρεις γεννημένοι στη Βρετανία μαχητές, αναφέρονταν ως «Beatles» από τους υπόλοιπους κρατούμενους, λόγω της εθνικότητάς τους.

Οι ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας και γλωσσολογίας, πιστεύουν πως ο άνδρας αυτός είναι ένας από τους 500 περίπου Βρετανούς τζιχαντιστές που «κακοποιήθηκαν» από τους Isis μετά τη φυγή τους από την Βρετανία για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Βρετανός τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Φόλεϊ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναλύουν το βίντεο, με ειδικούς αναλυτές φωνής στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την προφορά του μασκοφόρου μαχητή.

Ο καθηγητής Πολ Κέρσγουιλ, ειδικός σε θέματα γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο York, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο άνδρας μιλά τα «πολυπολιτισμικά αγγλικά του Λονδίνου» που συναντώνται στο East End της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η Δρ. Κλερ Χαρντέικερ, εμπειρογνώμονας γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, μελέτησε το βίντεο και δήλωσε πως τα φωνήεντά του τον τοποθετούν στα νοτιο-ανατολικά της Αγγλίας, με πιο πιθανό το Λονδίνο. «Σίγουρα πρόκειται για βρετανική προφορά από το νότο, και κατά πάσα πιθανότητα από το Λονδίνο, το Κεντ ή το Έσσεξ».

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr