Βρετανία: Αύξηση 38% στις πτωχεύσεις καταστημάτων λιανικής

Ο αριθμός των βρετανικών καταστημάτων λιανικής τα οποία πτώχευσαν αυξήθηκε αλματωδώς κατά 38%, στα 670 το πρώτο τρίμηνο του 2012, από τα 486 το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η χώρα επανήλθε σε ύφεση, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας συμβούλων Wilkins Kennedy.
«Η περυσινή χρονιά πήγε άσχημα αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα καταστήματα λιανικής πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι πολύ πιο ψηλά από τις τιμές της αγοράς και οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές να παράσχουν πίστωση στις επιχειρήσεις λιανικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα», επισήμανε ο ‘Αντονι Κορκ, στέλεχος της Ουίλκινς Κένεντι.
Η επάνοδος της χώρας σε ύφεση «συμπαρέσυρε τον τομέα της λιανικής προς τα κάτω απότομα.
Είναι δύσκολο να δούμε τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται ξανά στο τρέχον περιβάλλον αργής ανόδου των μισθών και εν μέσω των ανησυχιών για την ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Ανάμεσα στις πτωχεύσεις γνωστών εταιριών το πρώτο τρίμηνο ήταν αυτή της αλυσίδας ρούχων Peacocks, της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών Game και της εταιρίας καρτών και δώρων Clinton Cards.
Επίσημα δεδομένα τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας τον Απρίλιο, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η Βρετανία βρέθηκε σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση από ό,τι είχε εκτιμηθεί το πρώτο τρίμηνο.
Πολλά καταστήματα λιανικής στη Βρετανία αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς και η κυβέρνηση επιβάλλει σειρά μέτρων λιτότητας.
Οι καταναλωτές είναι ανήσυχοι για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, την αγορά των ακινήτων και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
email
Πηγή άρθρου: protothema.gr