ΒΒC: Απειλούμενο είδος οι… τουρίστες στα Ιόνια Νησιά

Ιόνια Νησιά

Ιόνια Νησιά

Για το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος του… τουρίστα κάνει λόγο ρεπορτάζ του BBC από τη Ζάκυνθο, περιγράφοντας το πως η κρίση πλήττει τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα να πάει καλά ειδικά φέτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Βρετανοί που τόσο αγαπούν τα Ιόνια φέτος κλίνουν προς άλλους προορισμούς.

Συγκεκριμένα 20% λιγότεροι θα κάνουν φέτος διακοπές στη Ζάκυνθο, ενώ η πτώση στους γερμανούς τουρίστες υπολογίζεται πάνω από 40% και στους ιρλανδούς κατά 50%. Γενικά οι κρατήσεις έχουν πέσει σχεδόν στο μισό.

Προστίθεται ότι ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία της οποίας αποτελεί το 20%, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Το BBC σημειώνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τώρα και πολιτική αναταραχή, πέραν της οικονομικής αβεβαιότητας καθώς οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν το ερώτημα για το αν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της εντός του ευρώ.

Η Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος μεγάλου ξενοδοχείου λέει με πικρία ότι υποψήφιοι πελάτες την ρωτούν αν υπάρχει αρκετό φαγητό και χρήματα και αν σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούν να φύγουν από το νησί.

“Όλα αυτά οφείλονται στην παραπληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα δεν ισχύουν για όλη τη χώρα” σημειώνει.

Τουρίστρια από τη Βρετανία, η Λιζ Γουάιτ αναφέρει ότι έρχεται στη Ζάκυνθο εδώ και 23 χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν έχει δει το νησί τόσο έρημο, ενώ η Σάντρα Μπερ λέει ότι έκλεισε τις διακοπές της στη Ζάκυνθο πριν μάθει για την κατάσταση.

Άλλη βρετανή τουρίστρια ελληνικής καταγωγής είπε ότι όταν είδε τις εικόνες στην τηλεόραση σκέφτηκε να ακυρώσει τις διακοπές στη Ζάκυνθο, ωστόσο λέει πως όταν έφτασε είδε πως όλα ήταν καλά. “Όταν είπα στους συναδέλφους μου ότι πήγαινα στην Ελλάδα, έβλεπες στα πρόσωπά τους πως αυτοί δεν θα σκέφτονταν να κάνουν το ίδιο”.

“Στα καθαρά και ζεστά νερά της Ζακύνθου οι τουρίστες μπορούν να δουν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Δεκάδες χελώνες καρέτα μαζεύονται στη μεγαλύτερη ‘φωλιά’ του είδους στη Μεσόγειο. Τα πλάσματα αυτά ανήκουν σε ένα απειλούμενο είδος, ωστόσο και ο ίδιος ο τουρισμός φαίνεται να απειλείται…” λέει ο ρεπόρτερ.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr