31,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους

 Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα. Αύριο το Eurogroup θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Τα 31,9 δισ. ευρώ έφτασε, σύμφωνα με την Αθήνα, η ονομαστική αξία των ομολόγων που επαναγοράστηκαν. Κατά μέσο όρο η τιμή που προσφέρθηκε στους πιστωτές αντιστοιχεί στο 33,8% της ονομαστικής τους αξίας.  Όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η υψηλότερη τιμή που πρόσφερε η Αθήνα οδηγεί σε απόκλιση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες από τους αρχικούς στόχους για τη μείωση του χρέους που είναι στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί 1,29 δισ. ευρώ -πλέον των 10 δισ. ευρώ- από τον EFSF, προκειμένου να αποδεχθεί το σύνολο των προσφερόμενων ομολόγων.

«Εκπληρώνονται τώρα οι όροι για την εκταμίευση της δόσης»

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

«Το αποτέλεσμα δεν είναι κακό», εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια πηγή «βλέπει» ότι «εκπληρώνονται τώρα οι όροι για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας». Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το ΔΝΤ θα απελευθερώσει εντός του τρέχοντος έτους τους πόρους της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα που του αναλογούν. Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση μετά τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζήτησαν το αποτέλεσμα της επιχείρησης επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. «Ήταν μόνο μια καταγραφή των πεπραγμένων» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε χθες το βράδυ τα αποτελέσματα της επαναγοράς, αφήνει να εννοηθεί ότι ο διεθνής οργανισμός θα συναινέσει και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα συμμετάσχει στο ύψος που του αναλογεί.

Εντωμεταξύ σημαντική για την Ευρωζώνη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ΕCO-FIN το οποίο καλείται να κάνει σήμερα το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης, αποφασίζοντας τη θέσπιση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση ωστε να μπορέσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καθορίσουν έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης με βάση σχετική έκθεση του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει και σε συνεργασία με τους προέδρους του Εurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.