Α. Παπαρήγα: Χρειάζεται λαϊκή αφύπνιση και αντεπίθεση

Αλέκα Παπαρήγα

Αλέκα Παπαρήγα γ.γ. ΚΚΕ (Πηγή φώτο:e-go.gr)

Συνέντευξη στην οποία παρουσιάζει τις απόψεις του ΚΚΕ για τα θέματα της τρέχουσας περιόδου, έδωσε η γενική γραμματέας ου κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και το δημοσιογράφο Ι. Τσώχο.

Όπως δήλωσε η κ. Παπαρήγα: «Τα νέα μέτρα θίγουν την πλειοψηφία του λαού που δεινοπαθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα νέα βάρβαρα μέτρα να μην περάσουν πατώντας στη μοιρολατρία. Χρειάζεται λαϊκή αφύπνιση, συσπείρωση, οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, μαζικός αγώνας με πολιτική κατεύθυνση ρήξης με τις επιλογές των μονοπωλίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Για το ενδεχόμενο κοινών δράσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σχολίασε ότι: «Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες. Τους καλούμε σε κοινή αγωνιστική δράση και συμπόρευση, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Με τις πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν αυταπάτες ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί ο λαός από τα δεινά του μέσα στην ΕΕ και χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έχουμε πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση.

Για να μπορέσει το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο και να ανοίξει τη φιλολαϊκή διέξοδο, χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, να αποδεσμευτεί από τα ιδεολογήματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Ότι η συνεργασία λαού και μονοπωλίων εξασφαλίζει το αμοιβαίο συμφέρον. Χρειάζεται να ξέρει πού βρίσκεται η διέξοδος και να παλεύει γι’ αυτή».

Για τις αναφορές του κ. Τσίπρα για «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί για κυβέρνηση της αριστεράς», αλλά και για τη νέα δέσμη μέτρων, η κ. Παπαρήγα, επισήμανε πως: «Ότι αλλάζει συνθήματα ο ΣΥΡΙΖΑ από βδομάδα σε βδομάδα και ανάλογα πού φυσάει ο άνεμος είναι γνωστό. Το σύνθημά του για αριστερή κυβέρνηση ήταν από την αρχή μια παγίδα με στόχο να πάρει από το ΚΚΕ ψήφους. Αυτό που διακαώς επιδιώκει τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου και της ΕΕ, ότι πρέπει αυτός να αναδειχτεί στην κυβέρνηση, να συνεργασθεί με τμήμα σοσιαλδημοκρατών, να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ηττημένου ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιεί το χαρτί ότι έχει την εμπιστοσύνη λαϊκών εργατικών στρωμάτων και μπορεί να διαχειριστεί την κρίση.

Γι’ αυτό τα λαϊκά στρώματα, οι αριστεροί ριζοσπάστες δεν πρέπει να αναμένουν να χρεοκοπήσει η σημερινή κυβέρνηση και να δοκιμάσουν τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει άθικτα τα μονοπώλια σπέρνοντας ψευδαισθήσεις για την ΕΕ. Ούτε τα άγρια μέτρα πρόκειται να έχουν τέλος, ούτε οι εκβιασμοί. Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί και να διαλέξει από ποιο δρόμο θα τον καταδικάσουν μόνιμα στη χρεοκοπία. Όποια πολιτική διαχείρισης της κρίσης κι αν εφαρμόσουν, μέσα στην ευρωζώνη ή με επιστροφή στη δραχμή, με επιμήκυνση ή με νέο κούρεμα, το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι ίδιο. Ανεργία, μισθοί πείνας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Η διέξοδος για το λαό, για να μην πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, της παραμονής στην ΕΕ, για να αναπτύξει η χώρα τις παραγωγικές της δυνατότητες προς όφελός του είναι μία και μοναδική. Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, των υποδομών και του ορυκτού πλούτου. Με τον ίδιο το λαό πρωταγωνιστή στην εξουσία».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για επανδιαπραγμάτευση και επιμήκυνση και αξιολογώντας την παρουσία του σε Βερολίνο και Παρίσι, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Το στοιχείο της εξαπάτησης υπήρχε και θα υπάρχει πάντα στην προπαγάνδα των αστικών κομμάτων για να παίρνουν τη λαϊκή ψήφο, μαζί με τους εκβιασμούς, τον αποπροσανατολισμό, την τρομοκρατία, τα ρουσφέτια, την εξαγορά όταν έχουν τη δυνατότητα κ.α. Εκτός από τα προεκλογικά συνθήματα υπάρχουν τα προγράμματα, η στρατηγική, τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο λαός όμως σήμερα έχει συσσωρευμένη εμπειρία. Δεν μπορεί να καταπίνει αμάσητα ό,τι του λένε. Οι ίδιες οι εξελίξεις, η κρίση στην Ελλάδα και την ΕΕ κραυγάζουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει γίνει επικίνδυνος για το λαό.

Ο Σαμαράς, όπως κι ο Παπανδρέου, διαπραγματεύεται με τους συμμάχους του στην ΕΕ με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο λαός και να μην περιμένει τίποτα καλό και καμία ανακούφιση».

Eπίσης, χαρακτήρισε τη στάση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων: «Κωμικοτραγική. Αντιγράφουν το ρόλο του Σαμαρά στην προηγούμενη συγκυβέρνηση».

Απαντώντας για τη μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ, αλλά και τη δράση της “Χρυσής Αυγής”, η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως: «Και η αυτοκριτική και η κριτική για τις δικές μας αδυναμίες είναι μια ουσιαστική διαδικασία μέσα στο κόμμα και με τους φίλους του Κόμματος που έγινε αμέσως μετά τις εκλογές και συνεχίζεται στη βάση των αναλυτικών εκτιμήσεων που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή. Το ζήτημα της εκλογικής αποδυνάμωσης του ΚΚΕ όμως έχει και μια άλλη πλευρά. Οφείλουν να σκεφτούν και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αν ωφελήθηκαν ή ζημιώθηκαν από την εκλογική αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Από καλύτερες ή χειρότερες θέσεις αντιμετωπίζουν την πολιτική που τους φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης; Ποιο μήνυμα πήρε η ΕΕ η πλουτοκρατία και οι μηχανισμοί τους; Φοβήθηκαν ή αποθρασύνθηκαν;.

Τη ‘Χρυσή Αυγή” και κάθε είδους φασιστική οργάνωση δεν την τροφοδοτεί η αντίδραση του λαού στην εναντίον του επίθεση. Τροφοδοτείται από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, στην οποία συναγωνίζονται τα αστικά κόμματα, η ίδια η ΕΕ, ΜΜΕ κλπ. από τη μοιρολατρία και το φόβο. Αναπτύσσεται μέσα στην κρίση και στα αδιέξοδα του καπιταλισμού εκμεταλλευόμενη δημαγωγικά τη φτώχεια και την απελπισία. Η ακροδεξιά δημαγωγία βρίσκει έδαφος και «νομιμοποίηση» στην αναγόρευση των μεταναστών ως πηγή της κακοδαιμονίας και σε κινήματα της «μούντζας» και του «κάτω οι κλέφτες», εκεί όπου η φιλανθρωπία εμφανίζεται ως λύση της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσουν ότι η “Χρυσή Αυγή”, όποιο προσωπείο κι αν φοράει ή της φοράνε, θα χρησιμοποιηθεί από το σύστημα σαν τάγμα εφόδου εναντίον τους».

email
Πηγή άρθρου: ert.gr