Eν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Eurogroup

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος.(Πηγή φώτο:ethnos.gr)

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συζητήσουν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς οι ισχυρές γερμανικές πιέσεις οδήγησαν τελικώς στην αναβολή της συνάντησης των υπουργών.

To Eurogroup θα συνεδριάσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τότε η ελληνική πλευρά πρέπει να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα μέτρα, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παραδώσει σήμερα την επιστολή δέσμευσης που απαιτούν οι δανειστές για τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που ήδη φέρεται να έχει κάνει ο κ. Παπανδρέου.

Εφόσον στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει τους όρους που τίθονται από τους δανειστές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης για το PSI.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή των συμφωνιών που σχετίζονται με το νέο Μνημόνιο ήταν το ένα από τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου (πρώτος εφαρμοστικός νόμος), οπότε και συνεδριάζει η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση.

Απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και λήγει η έγκριση της δανειακής σύμβασης από διάφορα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα της εξειδίκευσης των τρόπων άντλησης των 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και αποφασίσθηκε ότι τα 100 εκατ. θα αντληθούν από τις κύριες συντάξεις και τα 200 εκατ. από τις επικουρικές.

Στην κυβέρνηση διατυπώνονται σκέψεις τα ειδικά μισθολόγια να έρθουν νωρίτερα, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη καταθέσει μία εναλλακτική πρόταση για την εξοικονόμηση των 325 δισ. που λείπουν από το πακέτο της νέας συμφωνίας. Όμως η πρόταση αυτή δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της τρόικας.

Με βάση τα όσα είπε στο Υπουργικό ο κ. Βενιζέλος, ειδικώς για τις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών σχεδιάζεται περικοπή που θα υπερβαίνει το 15%, ενώ δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
Αυτό που μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί είναι η μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις μεταξύ 200 και 300 ευρώ και 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Με βάση αυτά, για να συμπληρωθεί το ποσό των 325 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περικοπούν άλλα 100 εκατ. από τις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε περικοπές της τάξεως του 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ – ΟΤΕ , των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, ΕΤΒΑ, καθώς και στις συντάξεις της Ολυμπιακής και του ΝΑΤ, όπου η μείωση μελετάται να είναι 7%.

Η τελική συμφωνία και έγκριση της τρόικας ακόμη και για αυτό το μέτρο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ δυσκολία φαίνεται πως παρουσιάζεται και στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, οι οποίες μάλλον θα επισπευσθούν και θα έρθουν έως τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο που αρχικώς είχε συμφωνηθεί.

Δεν αποκλείται αυτό να γίνει από τον Μάρτιο.

Όμως και στο πεδίο αυτό παρουσιάζονται δυσκολίες, καθώς φαίνεται πως η επιβολή μειώσεων άνω του 10% στα μισθολόγια στρατιωτικών, δικαστικών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. συναντά πολιτικές αντιδράσεις και εντός κυβέρνησης.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ