ΑΚΕΛ: Συζητούμε ακόμη και για έξοδο από το ευρώ

Ευρώ

Ευρώ

Πέραν της εισήγησης για καταψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελετά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ευρωζώνη ή και τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε σήμερα το πρωί και ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Εurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος και η έξοδος από την ευρωζώνη απασχόλησαν τη Γραμματεία, αλλά ανέφερε η Γραμματεία κατέληξε να αφήσει την Κεντρική Επιτροπή να λάβει την τελική απόφαση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά από κατά αρχήν ανάλυση των δεδομένων το ΑΚΕΛ θα αντιδράσει στις εκβιαστικές πιέσεις και θα καλέσει τον κυπριακό λαό σε ψύχραιμη, οργανωμένη, συλλογική και πολιτική αντίδραση.

Πρόσθεσε ότι «οι στιγμές απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται σε αυτές τις μεθοδεύσεις, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μέτωπο αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη δυσφορία του κόμματος του «για τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Τρόικα και το ΔΝΤ το θέμα της Κύπρου».

«Επιχείρησαν και επιχειρούν με βάση ατεκμηρίωτες κατηγορίες να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές και εμμονές στην Κύπρο, οδηγώντας τον τόπο και το λαό μας σε καταστάσεις ανάλογες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού μετέφερε, επίσης, την έντονη δυσφορία του ΑΚΕΛ, επειδή όπως ανέφερε σε μια τόσο σημαντική και κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του επέλεξαν μοναχική πορεία.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης δεν ένιωσε σε καμιά στιγμή την ανάγκη ούτε να διαβουλευτεί, αλλά ούτε και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα», είπε προσθέτοντας πως «τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το ΑΚΕΛ, αυτό συνέβη» και είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις».

Περαιτέρω ανέφερε ότι από μια πρώτη ανάγνωση τα συμπεράσματα είναι δυστυχώς καταθλιπτικά και διατύπωσε τη θέση ότι «η Κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές της δεσμεύσεις».

«Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στη σύσκεψη των Αρχηγών για την οικονομία το περασμένο Σάββατο, είπε πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να φύγει από το τραπέζι η απαίτηση του ΔΝΤ για κούρεμα καταθέσεων. Τελικά, αποδέχθηκε και τις δύο καταστροφικές απαιτήσεις των δανειστών αλλά και άλλα οδυνηρά μέτρα», είπε αναφέροντας ότι «ο κυπριακός λαός μόλις πριν από 3 εβδομάδες εμπιστεύτηκε τον κ. Αναστασιάδη με το επιχείρημα ότι έχει ισχυρές διασυνδέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διαπραγματευθεί σκληρά το Μνημόνιο».

«Αντ΄ αυτού, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αποδέχτηκε τις καταστροφικές τους απαιτήσεις», ανέφερε παρατηρώντας ότι «με το καλημέρα της διακυβέρνησης του, ο κ. Αναστασιάδης αποδείχθηκε πλήρως ανακόλουθος. Έδωσε το πρώτο του τεστ αντοχής στις πιέσεις και απέτυχε».

«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ως ΑΚΕΛ θα τα μελετήσουμε άμεσα και θα τοποθετηθούμε για το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά και ολοκληρωμένα», είπε αναφέροντας πως «για αυτό το σκοπό, το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν αύριο πρωί για να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής που μελέτησε τα δεδομένα θα προτείνει στο Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή να καταψηφίσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του.

Στις 9.00 αύριο θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο και στις 10.30 η Κεντρική Επιτροπή, είπε καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού.

Πηγή άρθρου: sigmalive.com