Αλλαγή σελίδας στην κορυφή της Ν.Δ

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς

H αυλαία στην περίοδο Σαμαρά, επί 5,5 έτη, ως αρχηγού της Ν.Δ., εκ των οποίων 2,5 έτη ως πρωθυπουργός, έπεσε χθες λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ, υπό το συντριπτικό βάρος των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Χρέη προέδρου της Ν.Δ. θα ασκεί, μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, τον οποίο ο κ. Σαμαράς όρισε ως αντιπρόεδρο πριν παραιτηθεί. «Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια “νέα αρχή”. Παραιτούμαι από την ηγεσία της Ν.Δ.» σημείωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, που έβλεπε την, εν υπνώσει, διάθεση αμφισβήτησής του, να λαμβάνει διαστάσεις, τα δε ερείσματά του να περιορίζονται αντιστοίχως.

«Κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του ΝΑΙ» επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ν.Δ., αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς μερίδιο της ευθύνης για το αποτέλεσμα και στη «χαλαρή» πολιτική και επικοινωνιακή εμπλοκή του ιδίου σε αυτό. Αλλωστε, συνεργάτες του δεν αποδέχονταν την επιλογή που έγινε να τεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης σε δεύτερο πλάνο στη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούσαν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Ωστόσο, η ήττα ήταν τόσο συντριπτική, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για οριακό αποτέλεσμα, που ήταν πρακτικώς αδύνατο για τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει, εν μέσω ογκούμενης αμφισβήτησης.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος «και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες» για την εκλογή ηγεσίας. Για να συμβεί αυτό, ο κ. Σαμαράς πριν από την επίσημη παραίτησή του, υπέγραψε απόφαση με την οποία ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε αντιπρόεδρος του κόμματος, ώστε βάσει καταστατικού (άρθρο 10, παρ. 19) να αναλάβει την ηγεσία. Σε διαφορετική περίπτωση (σ.σ. το κόμμα δεν είχε αντιπροέδρους μετά τις παραιτήσεις των κ. Στ. Δήμα και Δημ. Αβραμόπουλου) «καθήκοντα προέδρου ασκεί προσωρινά ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής». Συνεπώς, ο κ. Μεϊμαράκης, που θα συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αφού διαβουλευθεί με τον κ. Σαμαρά, δεν έχει καταστατικό κώλυμα. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει την έγκριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πρόσωπό του. Ως προς τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση, πηγές του κόμματος σημείωναν ότι αυτές θα γίνουν «σύμφωνα με το καταστατικό», αλλά προφανώς όχι εν μέσω θέρους και ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Ο κ. Σαμαράς, στη δήλωσή του, προέβη σε απολογισμό της θητείας του, δηλώνοντας βέβαιος για τη δικαίωση. «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν… Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα, ήταν για να αποφύγει η χώρα μας μιαν άλλη, πιο οδυνηρή, εξέλιξη. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα, όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή».