Αμετακίνητη στα εργασιακά η τρόικα, στις 5 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για τα μέτρα

Τρόικα

Τρόικα.

Η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται αλλαγές σε τρία σημεία που αφορούν τα εργασιακά, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. H κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ψήφιση θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Ο Γ.Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη σε τρία σημεία: το 10% του οικογενειακού επιδόματος, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την κύρωση από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως άφησε να εννοηθεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, κατά την τρόικα το πρώτο ζήτημα είναι ήδη νομοθετημένο ενώ το δεύτερο, επίσης κατά την τρόικα, δεν ισχύει σχεδόν πουθενά.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, συνέχισε ο Γ.Στουρνάρας, η τρόικα εμμένει στο προαπαιτούμενο «ορθά κατά τη γνώμη μου», όπως εκτίμησε ο υπουργός, «αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή».

«Θα διαπραγματευτούμε ως την τελευταία στιγμή για τα εργασιακά», κατέληξε ο υπουργός που πρόσθεσε ότι το ζήτημα μάλλον δεν θα τεθεί στο Euro Working Group της Δευτέρας.

Ο Γ.Στουρνάρας επισήμανε τέλος ότι ολοκληρώθηκε ο συντονισμός των υπουργείων για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία «θα είναι έτοιμα στην ώρα τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εντός των προσεχών ημέρων τα αρμόδια υπουργεία θα αποστείλουν τις ρυθμίσεις στην γραμματεία της κυβέρνησης που θα ενοποιήσει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα άρθρο.

Νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Eurogroup της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να μπουν τα ποσά στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα.

* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών. Τη Δευτέρα, όπως ανέφερε η ΝΕΤ, θα γίνει στην Ιπποκράτους σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να εκτιμηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις.

email
Πηγή άρθρου: in.gr