Ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που έγινε μια εβδομάδα μετά, στην Κεφαλλονιά, έφερε στο προσκήνιο με εκρηκτικό τρόπο όλα τα προβλήματα που προϋπήρχαν, και όσα δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή αντιδραστικών, αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι κάτοικοι της Παλλικής υποφέρουν αυτήν την στιγμή τα πάνδεινα. Ο,τι δεν κατάστρεψε ο δεύτερος σεισμός το αποτελείωσε η ανυπαρξία του μνημονιακού κράτους και ο Καλλικράτης.

Η σεισμική θωράκιση των οικοδομών του νησιού, μετά τους σεισμούς του 1953, έγινε αρκετά καλά και γι αυτό στους τωρινούς σεισμούς μεγάλης ισχύος και μικρού εστιακού βάθους, δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.

Από τα κτίρια που κατάρρευσαν την πρωτιά πήραν τα δημόσια κτίρια, οι λαϊκές κατοικίες, τα λιμάνια και τα έργα οδοποιίας , τα οποία έδειξαν την αστοχία κάποιων μελετών ή υλικών, στο όνομα του εργολαβικού κέρδους και της οικονομίας της αγοράς, στα πλαίσια της οποίας για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου , προτεραιότητα δόθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα νέα κτίρια, ενώ η σεισμική θωράκιση πήγε σε δεύτερη μοίρα.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μαζί με την τοπική και περιφερειακή διοίκηση έχουν μεγάλες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, διότι αγνόησαν και αδιαφόρησαν για την αντιμετώπιση γνωστών χρόνιων αιτημάτων του λαϊκού κινήματος και φορέων του νησιού για σεισμική θωράκιση δημοσίων έργων και κτιρίων, που είχαν υποστεί βλάβες στο διάβα του χρόνου και είχαν εκτεθεί σε πολλούς μέχρι σήμερα σεισμούς.Ακόμα πρίν από 2 μήνες η Περιφέρεια Ιονίων νήσων απέρριψε το έργο αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου Ληξουρίου ως μη αναγκαίο. 5 σχολικά κτίρια είχαν αποφασισθεί εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων της εκπαίδευσης τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Η μελέτη για το Λιμεναρχείο Αργοστολίου υπάρχει έτοιμη εδώ και 5 χρόνια, διότι το κτίριο είναι ακατάλληλο. Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου χρειάζεται υποστήλωση και στήριξη σε μια κολώνα που έχει πρόβλημα.

Η ολοκληρωτική καταστροφή των λαϊκών κατοικιών, όπως η καταστροφή του λιμανιού Ληξουρίου κατά κύριο λόγο και σε δεύτερη μοίρα η καταστροφή της προβλήτας του λιμανιού Αργοστολίου, που μπορεί να επισείει ενδεχομένως την τιμωρία των υπευθύνων, παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο όλο το κύκλωμα των μελετών, αναθέσεων, μεγάλων εκπτώσεων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, το μεγάλο εργολαβικό κέρδος, και την παραλαβή των δημοσίων έργων και κτιρίων από κάποιους δημοσίους υπαλλήλους.

Το σχέδιο « Ξενοκράτης» δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων υπαλλήλων. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη σε ποιό ασφαλές κτίριο θα έπρεπε να πάνε οι γέροντες του Γηροκομείου Αργοστολίου, οι οποίοι επί 4 συνεχή εικοσιτετράωρα έκαναν βόλτα με τέτοια κακοκαιρία από το Ξενοδοχείο Φωκά που κρίθηκε ακατάλληλο, στα κελιά του Αγίου Γερασίμου που δεν είχαν θέρμανση, για να καταλήξουν στα κελιά της Μονής του Αγίου Ανδρέα και βλέπουμε στη συνέχεια. Οι γέροντες του Γηροκομείου Ληξουρίου μεταφέρθηκαν κατ΄ αρχή στην διπλανή εκκλησία από το κτίριο που στεγάζονταν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου όπου κοιμούνται επί 12 ημέρες στις καρέκλες τους ή σε στρώματα γυμναστικής. Επί 12 ημέρες ήταν αδύνατο να βρεθούν μερικά ράντζα για να κοιμηθούν. Δεν υπήρχε κάποιο σταθερό καταφύγιο το οποίο θα φιλοξενούσε και θα παρείχε στοιχειώδεις ανέσεις στους πολίτες που το σπίτι τους θα παρουσίαζε πρόβλημα, δεν υπήρχαν μερικές σκηνές ούτε ένα ράντζο αποθηκευμένο στο νησί με την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα της χώρας.

Η αντιμετώπιση του σεισμού από τον Δήμαρχο κ. Παρίση, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή και τους Δημοτικούς Αρχοντες, ( από τα τηλεφωνήματα στον κ. Σαμαρά και στους Υπουργούς, την πασαρέλα πολλών Υπουργών χωρίς να μπορέσουν να συντονιστούν, μέχρι την υποστήριξη της Πενέλοπε Κρούζ), δείχνει τις προτεραιότητες της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής που υλοποιούν στον τομέα τους την κυβερνητική πολιτική. Προσπάθησαν να υποτιμήσουν το ζήτημα σε βάρος των προβλημάτων των σεισμοπαθών. ΄Αλλωστε το νησί κηρύχθηκε σεισμόπληκτο 2 μέρες μετά τον δεύτερο σεισμό. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης εκμεταλλευόμενος τον τρόμο που προκάλεσε ο δεύτερος σεισμός με επείγον σήμα του προσπάθησε να κλείσει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου , στόχο της Κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, που οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των πολιτών έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Η άμεση όμως και έντονη κινητοποίηση των Ληξουριωτών δεν επέτρεψε να προχωρήσει το ζήτημα . Ο Υπουργός αναγκάσθηκε να πάρει πίσω το σήμα και να υποσχεθεί ότι δεν θα κλείσει το Νοσοκομείο. Ο δεύτερος σεισμός διέψευσε και τον Υπουργό και όσους στην αρχή προσπάθησαν να υιοθετήσουν την άποψη αυτή. Βέβαια οι έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων εναντίον του κ. Σαμαρά , του κ. Δένδια και του κ. Γεωργιάδη δεν παρουσιάστηκαν καθόλου από τα ΜΜΕ , επιβεβαιώνοντας στην πράξη την υποστήριξη τους στην κυβερνητική πολιτική ,παρά το γεγονός ότι πρόβαλαν αρκετά τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.

Η αδυναμία συντονισμού για άμεση εξυπηρέτηση των σεισμοπαθών οφείλεται και στα μεγάλα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η αντιλαίκή, αντιδραστική λειτουργία του Καλλικρατικού ενιαίου Δήμου. Ολες οι αποφάσεις έπρεπε να παρθούν από το Αργοστόλι, διότι δεν υπήρχε καμμία υπηρεσία στο Ληξούρι. Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί που ήλθαν δεν ήξεραν τους δρόμους για να βρεθούν στα μέρη που ήταν ασφαλή, μιάς και το κεντρικό οδικό δίκτυο ήταν κατεστραμένο. Ούτε οι κάτοικοι από διάφορες γειτονιές του Ληξουριού μπορούσαν να πάνε στο σημείο που μοίραζαν τα τρόφιμα.

Στις δύσκολες αυτές ώρες αξιοθαύμαστη υπήρξε η λαϊκή αλληλεγγύη. Ο ένας βοήθαγε τον διπλανό του. Οι απλήρωτοι επί 7μηνο υπάλληλοι του Γηροκομείου Ληξουρίου προστάτεψαν και περιέθαλψαν τους γέροντες και με κίνδυνο της ζωής τους έστησαν κανονικό μαγειρείο για την διατροφή τους, που μαζί με αυτούς τράφηκαν και 170 επί πλέον άτομα ανύμπορα. Το ιδιο έκαναν και οι εργαζόμενοι στη βοήθεια στο σπίτι και γενικώτερα όλοι οι υπάλληλοι των κοινωνικών δομών που για την κυβέρνηση είναι τα βαρίδια που πρέπει να πετάξει.

Σ αυτές τις συνθήκες έγινε αντιληπτή από πολλούς η ανάγκη της ύπαρξης μαζικών συνδικαλιστικών φορέων που λειτούργησαν και αναζήτησαν κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στο σεισμό.

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην στέγαση και στη σίτιση των σεισμοπαθών, δυσοίωνο είναι το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού δεδομένου ότι ένα στα δύο σπίτια κρίθηκε ακατάλληλο και επομένως η οικονομική δραστηριότητα θα αργήσει να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Και αυτό θα συμβεί για όλη την Κεφαλλονιά, όχι μονάχα για την Παλλική. Σ αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να προσθέσουμε και την επαγρύπνηση που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι για τις business που ετοιμάζονται πάνω στα ερείπια που άφησε ο σεισμός. Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν άξιοι και ικανοί μηχανικοί και τεχνίτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανοικοδόμησης. Αλλωστε σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρα συγκροτήματα ασφαλών κατοικιών και λοιπών κτιρίων μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αρκεί να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ούτως ή άλλως τα στενά πλαίσια της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια και γι αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Επομένως ο δρόμος είναι μακρύς και η οργάνωση όλων στα σωματεία τους καθώς και ο συντονισμός δράσης μόνο μπορεί να βοηθήσει. Παράλληλα θα πρέπει και η συστημική Αριστερά να βοηθήσει σ αυτό ώστε τα σωματεία να δυναμώσουν, χωρίς να καλλιεργείται το κλίμα της επανάπαυσης και της εκλογικής λύσης των προβλημάτων ή της κομματικής πρωτοκαθεδρίας και του ελέγχου των αγώνων.

· Γι αυτό απαιτούμε:

· – ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

· – ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

· ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟ ΣΚΕΥΩΝ.

· – ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

· – ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΒΑΡΕΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΤΙΡΙΑ.

· – ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ  ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΣΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑΓΙΝΕΙ.

· – ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

· ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

· – ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

· – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

· – ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

· – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

email