Αναβλήθηκε το Eurogroup

J-C Juncker

J-C Juncker.(Πηγή φώτο:consilium.europa.eu)

Τηλεδιάσκεψη αντί για Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη, χωρίς να έχει γίνει γνωστή επισήμως η αιτία της αναβολής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να δοθεί το πράσινο φως για το νέο σχέδιο διάσωσης.

Η πηγή αυτή υπογράμμισε εξάλλου ότι κατά κάθε τρόπο προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικής συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ξαφνική απόφαση, προκαλεί έντονες ανησυχίες σχετικά με τις προθεσμίες που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για το PSI και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για να κλείσει το ζήτημα της “τρύπας” 325 εκατ. ευρώ στη νέα συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είχαν θέσει τρεις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτές είναι:

  • Η υπερψήφιση του Μνημονίου 2
  • Το κλείσιμο της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ
  • Έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών

Ρεν: “Σύντομα οι αποφάσεις”

Νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, είχε δηλώσει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε “καταστροφικές συνέπειες” τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αναμένει “πολύ σύντομα” μια απόφαση σχετικά με το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”, είπε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

“Είναι πραγματικά προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.

“Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα”, υπογράμμισε ο Ρεν.

Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί αυτό το πρόγραμμα, “είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις να το οικειοποιηθούν πλήρως, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά”, κατέληξε.

Πηγή άρθρου: news247.gr