Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τους δράστες

Θρήνος στη Βοστώνη

Θρήνος στη Βοστώνη

Σενάρια και υποθέσεις εργασίας για τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης κυριαρχούν ακόμη στα ΜΜΕ. Οι αρχές είναι φειδωλές ενώ μια επιστολή με δηλητήριο προς γερουσιαστή προστίθεται στο γενικότερο κλίμα φόβου.

Με πυρετώδη ρυθμό και προς πάσα κατεύθυνση οι διωκτικές αρχές αναζητούν την αρχή του νήματος που θα τους οδηγήσει στον ή στους δράστες της διπλής βομβιστικής επίθεσης κατά την διάρκεια του μαραθώνιου της Βοστώνης. Στα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδεται ότι το FBI αναφέρεται στις υποθέσεις εργασίας τόσο σε ισλαμιστικές οργανώσεις όσο και σε «εχθρικές» προς την κυβέρνηση οργανώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο ακόμη συγκεκριμένες ενδείξεις ως προς τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης αλλά τα κίνητρά τους δεν έχουν υπάρχουν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Στο μεταξύ στο κλίμα φόβου και πανικού που επικρατεί από εχθές στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί και μία μυστηριώδης επιστολή που περιείχε τη δηλητηριώδη ουσία ρικίνη και η οποία εστάλη στο γραφείο γερουσιαστή στο Καπιτώλιο. Και εδώ οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες ενώ δεν λείπουν οι αναφορές σε αντίστοιχο περιστατικό δηλητηριασμένων επιστολών λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Σε χύτρα ταχύτητας

Ο επικεφαλής των ερευνών Ρίκ Ντεσλοριέ διευκρίνισε ότι οι έρευνες γίνονται στο τόπο της τραγωδίας, σε συνοικίες της Βοστώνη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Θα φτάσουμε στην άκρη της γης προκειμένου να εντοπίσουμε τον ή τους ύποπτους» είπε σε συνέντευξη τύπου. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αρνήθηκε να αναφερθεί σε μάρτυρες και σε ανακρίσεις, ενώ συλλήψεις δεν έχουν γίνει. Είναι προφανής η προσπάθεια πολιτικών και αρχών να μην βγάλουν εσπευσμένα συμπεράσματα.

Όπως έγινε γνωστό από το CNN οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε χύτρα ταχύτητας και μέσα βρισκόταν η εκρηκτική ύλη μαύρου ή βαθύ πράσινου χρώματος. Ο τρόπος κατασκευής τέτοιων βομβών περιγράφονται στο διαδίκτυο. Νωρίτερα μεταδόθηκαν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία το ενδιαφέρον στρέφεται σε έναν άνδρα σκούρου χρώματος με δύο σακίδια, που θεάθηκε στην περιοχή. Επίσημη επιβεβαίωση από την αστυνομία δεν υπάρχει. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ναπολιτάνο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βομβιστική επίθεση ήταν «τμήμα ευρύτερου σχεδίου συνομωσίας».

«Πράξη τρομοκρατική»

Λίγες ώρες μετά το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού ενημερώθηκε από τους συμβούλους ασφαλείας, μίλησε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι η διπλή έκρηξη βόμβας αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές αρχές ως πράξη τρομοκρατίας. «Η βομβιστική επίθεση ήταν μια άνανδρη και στυγερή πράξη εναντίον αθώων και η FBI διεξάγει έρευνες θεωρώντας την ως πράξη τρομοκρατίας». Νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι «οποιοδήποτε συμβάν γίνεται με έκρηξη βομβών εναντίον αθώων είναι τρομοκρατική πράξη και θα την διαχειριστούμε ως τέτοια».

Ο Μπάρακ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι και ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρεθούν τα αίτια και οι ένοχοι για να λογοδοτήσουν. «Δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες, ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, αν είναι οργάνωση από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, ένα ή πολλά άτομα, αν ήταν προσχεδιασμένη. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο αμερικανός λαός δεν τρομοκρατείται». Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές οτιδήποτε τους φαίνεται ύποπτο, «όλοι έχουμε ρόλο» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή άρθρου: dw.de