Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο

Κάρολος Παπούλιας

Κάρολος Παπούλιας.(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών για το σχηματισμό κυβέρνησης και αφού προηγήθηκαν οι τρεις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι ο Κάρολος Παπούλιας θα συνομιλήσει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που έλαβαν τη διερευνητική εντολή, δηλαδή τους προέδρους της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

Για το ραντεβού της Κυριακής προϊδέασε η δήλωση του κ. Παπούλια στους δημοσιογράφους πριν μπει στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και για να δουλεύουμε περισσότερο πρέπει να δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα».

Πάντως, η στιχομυθία του κ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο μπροστά στις κάμερες προκάλεσε αντιδράσεις.

«Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά συμφώνησαν για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού με διετή εντολή και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη βελτίωση των όρων του μνημονίου» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε ότι βασικός όρος είναι και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Το έθεσα στον κ. Τσίπρα, αλλά δεν έχω λάβει θετική απάντηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εκεί θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές σας» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Ελπίζω να συμβάλλω κι εγώ στο να σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε ο Κ.Παπούλιας.

Με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

«Aπό τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έγινε σαφές πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

» […] Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν.»

email
Πηγή άρθρου: in.gr