Η απάντηση του Υπουργείου για το Γηροκομείο Αργοστολίου

Μακέτα Γηροκομείου

Μακέτα Γηροκομείου

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου

Αντίξοες συνθήκες βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι 72 τρόφιμοι του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου. Το γηροκομείο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε ξενοδοχείο, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι χρόνια το νέο κτίριο που προορίζεται για να στεγαστεί, μετά τους πρόσφατους σεισμούς μεταφέρθηκε στον ξενώνα της Μονής Αγίου Ανδρέα. Ο συγκεκριμένος όμως χώρος δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς ηλικιωμένων στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν με τις σκάλες καθώς δεν υπάρχουν ανσασέρ.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί μόλις 2 εργαζόμενους σε κάθε βάρδια που έχουν να φροντίσουν 72 ηλικιωμένους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τέσσερις επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω προσωπικό δεν εντάσσεται στα «βαρέα- Ανθυγιεινά» όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες δομές καθώς ανήκει στο προσωπικό ΟΤΑ.

Δυσκολίες δημιουργεί και η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος, τόσο στη μεταφορά των ηλικιωμένων όσο και του προσωπικού, καθώς το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, απέχει 8χλ από το Αργοστόλι.

Οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ κλπ) αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης (ίδιοι πόροι και δωρεές) έχουν εξανεμιστεί, κυρίως λόγω της τοποθέτησης στο παρελθόν και στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων πολιτικών ενός μεγάλου μέρους του αποθεματικού σε αμοιβαία κεφάλαια.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ. Πολιτική που θέλει την πρόνοια, στα χέρια των ιδιωτών, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε να προωθηθούν άμεσα οι επείγουσες παρεμβάσεις στο χώρο και να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλή ποιότητας υπηρεσίες:

–           Επιταχύνοντας τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και παραλαβής του νέου κτιρίου

–           Ελέγχοντας ουσιαστικά το νέο κτίριο για την αντισεισμικότητα της κατασκευής και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν τη θωράκισή του

–           Προσλαμβάνοντας το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό βάση των τοπικών αναγκών ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία του

–           Εξοπλίζοντας άμεσα το χώρο που φιλοξενούνται οι τρόφιμοι με ασανσέρ για την πρόσβαση τους στους ορόφους και το γηροκομείο με υπηρεσιακό όχημα για την δωρεάν και ασφαλή μεταφορά εργαζομένων και τροφίμων.

–       Χρηματοδοτώντας πλήρως και έγκαιρα το γηροκομείο προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:

ΘΕΜΑ: Δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 7907/29.04.2014 που κατέθεσαν στη Βουλή, οι Βουλευτές κύριοι Νίκος Καρθανασόττουλος και Νίκος Μωραϊτης

ΚΟΙΝ:

1)      Βουλευτή κ. Νίκο Καρθανασόπουλο

2)    Βουλευτή κ. Νίκο Μωραϊτη

3)    Υπ. Εσωτερικών – Γρ. Υπουργού

4)    Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Γρ. Υπουργού

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα εξής:

Όπως μας ενημέρωσε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), για το κτίσμα που στεγαζόταν το Δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου, έχει συνταχθεί από κλιμάκιο μηχανικών της ΥΑΣ το υπ’αριθμ. 152643/30.01.2014 Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας, σύμφωνα με το οποίο το κτίσμα κρίνεται μη κατοικήσιμο.

Επίσης, για το ίδιο κτίσμα έχει συνταχθεί Δελτίο Πρώτης Ταχείας Αυτοψίας στις 26.01.2014, από κλιμάκιο Μηχανικών της Π.Ε. Κεφαλληνίας και του Δήμου Κεφαλονιάς, καθώς και Έκθεση Επικινδυνότητας Καταλληλότητας προς χρήση κτιρίου στις 28.01.2014, από τον ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Παναγιώτη Καρύδη.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα αίτημα στην Υ.Α.Σ σχετικά με το κτίριο του Γηροκομείου.

email