Από την Καγκελαρία, στο ναρκοπέδιο

Σαμαράς-Μέρκελ

Σαμαράς-Μέρκελ

Η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση είναι ένας μαραθώνιος, όπως έχει υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά μετά τις συναντήσεις κορυφής σε Βερολίνο και Παρίσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια κούρσα ταχύτητας, με ένα χρονοδιάγραμμα που φθάνει έως τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μέχρι τότε, ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει να έχουν ψηφιστεί τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και να έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για το ζήτημα της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση και της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το σύνθημα για να ανεβάσει στροφές η κυβερνητική μηχανή εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εξόρμησής του και τις συναντήσεις με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Σε κάθε περίπτωση, εγώ προχωράω για τη χώρα μου ταχύτατα τις διαδικασίες, για να πάρουμε ό,τι μπορούμε να πάρουμε», ανέφερε σε συνομιλητές του λίγο μετά τις επαφές του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Είναι σαφές ότι το μήνυμα απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική σκηνή, ενώ αποτυπώνει εν πολλοίς το κλίμα και τα αποτελέσματα που υπήρξαν κατά την επίσκεψη σε Βερολίνο και Παρίσι: η Ευρώπη όχι μόνο δεν δείχνει την έξοδο, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, αρκεί η Ελλάδα να επιδείξει αποτελέσματα και να αποδειχθεί συνεπής στις δεσμεύσεις της.

 ΤΑ ΚΕΡΔΗ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα της διήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του Πρωθυπουργού, που συνδέθηκε και με την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα. Σε μια πρώτη αποτίμηση των κερδών που κατέγραψε η χώρα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν:

1 Πρώτον, με τις κατηγορηματικές δηλώσεις από Μέρκελ – Ολάντ υπέρ της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπήκε φρένο στα πολύμηνα σενάρια και τις συνεχείς συζητήσεις περί ελληνικής εξόδου, που εγκλώβιζε τη χώρα μας σε ένα διεθνές αρνητικό κλίμα και ναρκοθετούσε κάθε προσπάθεια για να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
2 Δεύτερον, ακόμη κι αν η θερμή στήριξη και η γενικότερη φιλελληνική στάση του Φρανσουά Ολάντ ήταν περίπου αναμενόμενη, η στάση της κ. Μέρκελ, που κάθε άλλο παρά άκαμπτη εμφανίστηκε, εξέπληξε θετικά την πρωθυπουργική αποστολή. Πλέον ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι οι ανοικτοί δίαυλοι και η απευθείας συνεννόηση με τους δύο ηγέτες, μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του δικού του σχεδιασμού.
3 Τρίτον, σε Βερολίνο και Παρίσι έγιναν ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας, τα οποία θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – κατά συνέπεια κι ένα θετικό κλίμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένεται να κατατεθεί επισήμως και το αίτημα για τη διετή παράταση του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Το ζητούμενο μέχρι τότε, ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι να διατηρήσει η Ελλάδα με τις δικές της κινήσεις αυτή τη θετική εικόνα και να ενισχύσει τα πολιτικά όπλα της. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις τα συγκεκριμένα βήματα που περιμένει η Ευρώπη.
Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει στη Βουλή εσπευσμένα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Σεπτεμβρίου), το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Επίσης προσανατολίζεται να ψηφιστεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός, ει δυνατόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Με την κίνηση αυτή, εξάλλου, το Μαξίμου είναι προφανές ότι αποσκοπεί να πιέσει και όσους βουλευτές της ΝΔ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) αντιδράσουν ενδεχομένως στα νέα μέτρα, αφού θα πρέπει να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και, κατ’ ουσίαν, να άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνεργασίας.
ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ.
Σχεδόν από όλα τα κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν χθες μαζί του, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής εξόρμησης και να παραμείνουν προσηλωμένα στο έργο τους. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κέρδη στο εσωτερικό και να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κινηθεί η ομιλία του κ. Σαμαρά την προσεχή Πέμπτη, κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα της ΝΔ, που αποτελεί το πρώτο εσωκομματικό τεστ για τη γαλάζια ηγεσία, αλλά και οι πρωθυπουργικές δηλώσεις στα λιτά εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.
email
Πηγή άρθρου: Τα Νέα