Αποκαλύψεις Παπανδρέου για τον ρόλο Μέρκελ

Παπανδρέου-Μέρκελ

Παπανδρέου-Μέρκελ (Πηγή φωτογραφίας:nooz.gr)

Αποκαλυπτικό για όσα συμβαίνουν στη χώρα και κυρίως το “γιατί” είναι άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται ένα “πείραμα” γερμανικής έμπνευσης, το οποίο όμως – με τη βοήθεια των ελλήνων πολιτικών – έγινε εφιάλτης.

Ήταν σχεδόν αδύνατη αποστολή“, αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο “άτυχος”, όπως σημειώνεται, έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την “αρχική διάσωση” και στη συνέχεια “αναγκάστηκε” να εγκαταλείψει, “από εξέγερση στο κόμμα του, το περασμένο φθινόπωρο”.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όταν ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, πως “θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό”.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται ειδικά η γερμανική πολιτική για τις χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Είναι πρόγραμμα αυτοκτονίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρώ”, δήλωσε η Λουκά Κατσέλη, σημειώνοντας ότι “στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, παντού, το ίδιο λάθος γίνεται”, αναφερόμενη στην εμμονή της ΕΕ για περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης.

Εκτός από την επισήμανση της αδυναμίας των ελληνικών αρχών για εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης κυρίως της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, παρουσιάζεται η εικόνα -και μέσα από αναφορές για τις θέσεις Μέρκελ- ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως “πείραμα” για μια “πειθαρχημένη Ευρώπη” στο δημοσιονομικό τομέα.

Η εφημερίδα καταγράφει τα γεγονότα των δυο τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας ότι το ριζοσπαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την προστασία του ευρώ, έχει γίνει σήμερα απειλή για την ενότητα του κοινού νομίσματος.

Αφού σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια σταθερή κυβέρνηση, ενώ από τον επόμενο μήνα πρέπει η Αθήνα να λάβει μέτρα για περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν πάρει τα χρήματα θα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα, όπως τονίζεται.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η αυξανόμενη αναταραχή στη χώρα μας είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος και μιας κακής οικονομικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή βαθιάς λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη μέλη (της ευρωζώνης) δεν θα σώσει το ευρώ και μπορεί να επιδεινώσει την κρίση.

Εκτός από τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέρεται ότι ευθύνες υπάρχουν σε μια “ελληνική πολιτική τάξη” που δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, διευρύνοντας έτσι τη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει “μαζική φυγή” κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης, καταγράφοντας τις γενικότερες πιθανές επιπτώσεις στον τραπεζιτικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ.

Επίσης, αναφέρεται ότι ενώ όλοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική λιτότητα, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να καταστεί εφικτή η σταδιακή μείωση των δαπανών για την προστασία της οικονομίας.

Συνήθως, το ΔΝΤ επιβάλλει λιτότητα και μια χώρα κάνει υποτίμηση του νομίσματός της, με την ελπίδα να γίνουν φθηνότερες οι εξαγωγές της, αλλά η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ προβάλλεται ως παράδειγμα η περίπτωση της Αργεντινής.

Αναφορά γίνεται και στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, οι οποίες ήταν αντίθετες με τις ευρωπαϊκές, παρουσιάζοντας μια σειρά από αλλαγές που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των προνομίων που είχαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr