
Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης.
Αποσύρθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη η τροπολογία που αφορά το τέλος πλεύσης και παραμονής των σκαφών αναψυχής και αντικαθιστά τον υφιστάμενο ειδικό φόρο.
Ο υπουργός δέχθηκε τις επικρίσεις όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης για την κατάθεση τροπολογιών που δεν έχουν σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο περί περιστολής των δημοσίων δαπανών. Ωστόσο, ο κ. Μουσουρούλης δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε άλλη τροπολογία (περίπου 500 σελίδων) που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο και αφορά τα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων της χώρας.
Αν και επέμεινε για την ορθότητα της ρύθμισης με την οποία θεσπίζεται τέλος παραμονής και πλόων για τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής που υπερβαίνουν σε μήκος τα 12 μέτρα και για τα άνω των 15 μέτρων ιστιοφόρα (εξαιρούνται του τέλους τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ανεξαρτήτως ολικού μήκους, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά σκάφη με μήκος μέχρι 12 μέτρα και τα ευρωπαϊκά ιστιοφόρα μήκους έως 15 μέτρων), ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι την αποσύρει καθώς η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία, δεν ήταν ποσοτικοποιημένη. Όπως δήλωσε μάλιστα αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που έκανε πίσω, καθώς επέμεινε ότι «είναι η σωστή ρύθμιση».
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Επ. Μαριάς, έκαναν λόγο για «άτακτη οπισθοχώρηση» της κυβέρνησης. Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης είχε κατηγορήσει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι «σε άσχετο νομοσχέδιο κατατίθενται άσχετες τροπολογίες κάτι που συνιστά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος». Αναφερθείς στην τροπολογία για τα λιμάνια είπε: «Φέρνετε ως τροπολογία 485 σελίδες παρανομίας. Ποιος θα τις διαβάσει; Να τηρήσετε τον Κανονισμό και να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Εμείς αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την εκτροπή και σε αυτό το πραξικόπημα».
Ωστόσο, δριμεία κριτική άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να επικυρώνει συλλήβδην δίχως να αξιολογεί το περιεχόμενο τροπολογιών και ζήτησε την απόσυρση τους, καλώντας τον υπουργό να δώσει «πειστικές απαντήσεις».
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πρακτική της κυβέρνησης με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών απευθύνοντας μάλιστα έκκληση να επιδεικνύεται σχετική προσοχή. «Υπάρχουν πράγματι κατεπείγοντα ζητήματα και έρχεται να νομοθετήσει η Βουλή. Θερμή παράκληση αυτή η διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών εκτός της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής να ακολουθείται μόνον όταν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η Κ.Ο. θέλει να το στηρίξει, αλλά θέλουμε να χρησιμοποιείται αυτή δυνατότητα με φειδώ», είπε στον υπουργό Ναυτιλίας.
Τέλος, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής ζήτησε την απόσυρση των επίμαχων τροπολογιών.
Απαντώντας ο κ. Μουσουρούλης στις επικρίσεις περί του κατεπείγοντος ή μη χαρακτήρα των εν λόγω ρυθμίσεων, υπογράμμισε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν βρίσκω κανένα θέμα που έχει σχέση με την ανάπτυξη και την απασχόληση που να μην έχει επείγοντα χαρακτήρα». Ενώ αναφερθείς στην τροπολογία που αφορά στο τέλος πλεύσης και παραμονής των σκαφών αναψυχής, δήλωσε ότι «σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να αντικατασταθούν όλοι οι υφιστάμενοι φόροι βάσει των διεθνών δεδομένων, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να την αποσύρουμε». Τελικώς, οδηγήθηκε αργότερα στην απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης για να την ξαναφέρει, όπως είπε, αργότερα.