Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές

Βουλευτές

Βουλευτές

Αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Κύρωση της Συμφωνίας με τη Νιγηρία που συζητούνταν σήμερα στη Βουλή για να επανέλθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η τροπολογία που κατέθεσαν, προς ψήφιση 84 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας .

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί σ’ αυτή την Αίθουσα ακούστηκαν διάφορα τα οποία προσβάλλουν και το ίδιο το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία μας.

Ακούστηκε εδώ ότι τάχα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέσυραν την τροπολογία γιατί υπάρχει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Με συγχωρείτε, αν αναφέρεστε σ’ αυτό, θα ήθελα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μιλώ για το Προεδρείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μα, για το Προεδρείο θα μιλήσω εγώ.

Είπα ότι απεσύρθη η τροπολογία. Αυτή η τροπολογία που θεωρείται δίκαιη θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα -που δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά νομοσχέδια- στο πρώτο νομοσχέδιο. Επομένως, θέμα τροπολογίας δεν υφίσταται. Αν ακούστηκαν ορισμένα πράγματα…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Επομένως, κύριε Πρόεδρε, ως προς αυτά που ακούστηκαν, θέλω με αυτή την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα και σε σας που είπατε για την άλλη βδομάδα και σε όποιον άλλον πήρε το λόγο εδώ μέσα επ’ αυτού, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι κακόξενη, φοβική και μικρόψυχη. Δείχνει μια Ελλάδα που είναι κλειστή στον εαυτό της …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό, με συγχωρείτε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να σας πω …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Επανέρχεστε επί τροπολογίας η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να σας πω ότι όποτε και αν τη φέρετε, πριν ή μετά το συνέδριο, η τροπολογία αυτή από εμάς δεν μπορεί να γίνει δεκτή, όποτε και αν τη φέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ. Είπατε αυτό που θέλατε να πείτε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Βορίδη, άνοιξε η συζήτηση χωρίς λόγο. Είμαι υποχρεωμένος να δώσω το λόγο και σε εσάς.

Κύριε Βορίδη, έχετε το λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς για να ακριβολογούμε η θέση του Προεδρείου για την τροπολογία είναι, κατά τη γνώμη μου, η θέση που πράγματι εφαρμόζει τον Κανονισμό.

Κατά την τυπική έννοια, απόσυρση της τροπολογίας δεν υπάρχει όπως αντιλαμβάνεστε, υπό την έννοια ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί. Υπάρχει όμως η συναίνεση απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι της Κυβερνήσεως στην παραίνεση του Προεδρείου για την εφαρμογή του Κανονισμού και υπό αυτή την έννοια δεν γίνεται δεκτή η τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν συζητείται. Θα μπει στο επόμενο νομοσχέδιο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αντισυνταγματική.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς όχι;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ συζήτηση επί της ουσίας δεν θέλω να κάνω. Θα ήθελα όμως αυτό να γίνει σεβαστό. Γιατί αν είναι να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας, δεν μπορεί να ακούγονται τα μισά, η μια άποψη ….

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ακούστηκαν από άλλο κόμμα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ακούστηκαν πολιτικές εκτιμήσεις από τη Χρυσή Αυγή για τα κίνητρα, δήθεν, για τα οποία γίνεται αυτό. Νομίζω ότι εδώ ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κινήτρων. Υπάρχει ένα ζήτημα Κανονισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σε πέντε μέρες θα περάσει. Δεν τίθεται καν θέμα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν είχαμε ζήτημα κινήτρων, τότε θα έπρεπε να ανοίξουμε τη συζήτηση για να μιλήσουμε συγκεκριμένα και εκεί θα είχε νόημα να ακουστεί αυτό που είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, θα είχε νόημα να ακουστούν άλλες απόψεις απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς δεν μπαίνουμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Μην μας φέρνετε όμως και σε δύσκολη θέση.

Παρακαλώ λοιπόν όλες τις πτέρυγες να πούμε το εξής, ότι εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή ο Κανονισμός. Σταματάμε εκεί. Δεν υπάρχουν ούτε πολιτικές μεθοδεύσεις ούτε πολιτικές στοχεύσεις. Δεν θα κάνουμε όμως και συζήτηση σε ένα ζήτημα, αρχίζοντας τοποθετήσεις επί του θέματος αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν υπάρχει καν ζήτημα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο επί της κυρώσεως.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, κύριε Μαριά. Δεν έχετε το λόγο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο επί της κυρώσεως.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είχα ζητήσει το λόγο από προηγουμένως ακριβώς για να πω ότι για τους λόγους που αναφέρατε δεν γίνεται αποδεκτή η συζήτηση της τροπολογίας. Νομίζω ότι τότε θα είχαμε κλείσει το θέμα νωρίτερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν γίνεται συζήτηση επί της τροπολογίας, όχι δεν γίνεται αποδεκτή.

Πηγή άρθρου: essos.gr