Χάσαμε 4, κερδίζουμε 14 δις – Θετικό πρόσημο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα πολυετές οικονομικό πλαίσι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα πολυετές οικονομικό πλαίσι

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τελικά στον προϋπολογισμό λιτότητας για την περίοδο 2014-2020. Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Mετά από μια μακρά νύχτα διαβουλεύσεων οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εκτεταμένων περικοπών και λιτότητας στην ιστορία της ΕΕ.

«Υπάρχει τελική συμφωνία.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα πολυετές οικονομικό πλαίσιο για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή», δήλωσε εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι. Σχολιάζοντας την στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τις απειλές να τεθεί βέτο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού από το ευρωκοινοβούλιο, ο κ. φαν Ρομπέι σχολίασε ότι είναι ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «αναλάβει τις ευθύνες του» και τα εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς», αναφερόμενη στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Η συμφωνία είναι καλή και σημαντική», είπε η Ά. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως με τη συγκεκριμένη απόφαση οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέδειξαν αλληλεγγύη.

Το τελικό ποσό «έκλεισε» τελικά στα 960 δισ. ευρώ, ποσό κατά 3% μικρότερο σε πραγματικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο για την περίοδο 2007-2013. Οι πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας για περικοπές και λιτότητα έγιναν τελικά δεκτές, όπως και τα αιτήματα της Γαλλίας καθώς και των χωρών της νότιας και ανατολικής Ευρώπης για διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα, θεωρώντας ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα

Μέσα σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και παρά το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει απώλειες της τάξης των 5 με 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο για την περίοδο 2007-2013, που ήταν και το υψηλότερο μέχρι τώρα προς την χώρα.

Εντούτοις φαίνεται πως η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα των έργων συνοχής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Φαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει και ένα μεγάλο κομμάτι από το νέο Ταμείο που θα συσταθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Στην ουσία πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους Έλληνες αγρότες, αναμένεται και αυτοί να υποστούν απώλειες. Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε σκληρή μάχη έτσι ώστε να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τις ευρωπαϊκές δαπάνες προς όφελος της γεωργίας. Αυτό σημαίνει, κατά συνέπεια, ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουν απώλειες για την επόμενη επταετία της τάξης περίπου των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που τους αναλογούσαν κατά την περίοδο 2007-2013.

email
Πηγή άρθρου: dw.de