Χαιρετισμός A/ρχη για την 70η επέτειο από την σφαγή της Ιταλικής μεραρχίας AQUI

Σωτήρης Κουρής

Σωτήρης Κουρής

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την σφαγή της Ιταλικής μεραρχίας AQUI στην Κεφαλονιά και κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι και στο Μνημείο των Ιταλών Πεσόντων, παρουσία του Υπαρχηγού Γενικού Επιτελείου Άμυνας Αντιστράτηγου Danilo Errico, του Αντιναύαρχου Α. Αθανασίου, Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, του Γενικού Επιτρόπου Απόδοσης Τιμών στους πεσόντες, Ταξίαρχου Giuseppe D’ Accolti, του Αρχηγού της Αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Δ/νσης Εθιμοτυπίας, του Ταξίαρχου Massimo Margotti και του Ακόλουθου Άμυνας της Ιταλικής Πρεσβείας των Αθηνών, Σμύναρχου Andrea – John Venanzi και των τοπικών αρχών, Ανώτατων και Ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Ιταλίας, προσκυνητών, συγγενών των θυμάτων της Μεραρχίας AQUI όπως και τριών επιζώντων της σφαγής του 1943 .

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αντιπερεριφερειάρχη:

«Η σημερινή ημέρα συνιστά ημέρα μνήμης, τιμής και συνάμα ουσιαστικής γνώσης. Μνήμης των δυσάρεστων γεγονότων ενός ζοφερού παρελθόντος σκληρότητας, απώλειας και οδύνης. Τιμής σε όλους τους πεσόντες ανεξαρτήτως ρόλου και θέσεως, καθώς αποτελούν θύματα της ευρύτερης έννοιας του πολέμου που πλήττει την αξιοπρέπεια, τις αξίες και τον πολιτισμό μας, τραυματίζει την ψυχή και βάλλει ανίερα την ανθρωπιά μας. Γνώσης που προέρχεται μέσα από την τέφρα, τα συντρίμμια και τον πόνο. Γνώση που μετατρέπεται σε διδαχή και ισχυρό μήνυμα κατά της βίας, υπέρ, της ειρήνης της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Γνώση που μεταλαμπαδεύεται ζωντανή αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.

Η προάσπιση της πατρίδας μας και η αναχαίτιση αυτών που τολμούν να την απειλούν, συνιστά αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη ευθύνη και υψηλό χρέος καθενός από εμάς. Ωστόσο ευθύνη μας, αποτελεί και η αποτροπή τέτοιων καταστάσεων, μέσω της γόνιμης επαφής με όλους τους λαούς. Αυτής της επαφής που θα αφορά σε δράσεις επικοινωνίας, συνεργασίας, αρωγής, πολιτισμικής ανάτασης και ανάπτυξης.

Σεβόμαστε απόλυτα και τιμούμε από ψυχής τους πεσόντες Ιταλούς που ήρθαν ως κατακτητές και έδωσαν την ζωή τους στον τόπο μας μαχόμενοι, καθώς θεωρούμε ότι πλέον η κοινή μας πορεία με την γείτονα Ιταλία, τόσο ως νησί αλλά ως περιφέρεια και ως χώρα, συνιστά όπλο, εφόδιο για μια γόνιμη στο παρόν και στο μέλλον συμπόρευσή μας, στην Ενωμένης Ευρώπης, ως εταίροι, ως φίλοι και ως άνθρωποι με γνώριμη νοοτροπία, ανάλογη σκέψη και βιώματα.

Ευελπιστούμε ότι τα μελανά σημεία της ιστορίας μας ανήκουν πλέον στο μακρινό παρελθόν και όλοι όσοι χάθηκαν τότε, μας υποδεικνύουν το δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας και του αγώνα κάθε χώρας, κάθε λαού, του ενός πλάι στον άλλον, για ανάπτυξη και ευημερία.»

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

email