«Χωρίς τη δόση, θα πεινούσε κόσμος» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας

Το κόστος για τη χώρα θα ήταν άπειρο, αν δεν παίρναμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στη Βουλή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν δεν παίρναμε τη δόση, θα πεινούσε κόσμος.

«Θα πεινούσε κόσμος, θα ήταν καταστροφή. Σήμερα ζούμε γιατί έχουμε πάρει τις δόσεις. Χωρίς αυτές θα γύρναγαμε 50 χρόνια πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητείται η κατάργηση του ποσοστού του Δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε: «Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι, όταν λένε “πάρτε τα μέτρα, για να πάρετε τα λεφτά”;

»Ο χρόνος τρέχει. Αν θέλουμε να πάρουμε την δόση πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα».

Η ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση. Οπως είπε η εισηγήτρια Ασημίνα Ξηροτύρη, «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δημόσιας ωφέλειας».

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με τον Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί να υπάρξει προσθήκη (το έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του το άρθρο), ώστε η Βουλή στην αρχή και το τέλος πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να ενημερώνεται -γιατί όχι και να εγκρίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά- διαδικασία, η οποία «δεν προσθέτει χρόνο, αλλά θωρακίζει από άποψη διαφάνειας την όλη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι λάθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά.

«Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε. Δεν θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ενημέρωση θα γίνεται, αλλά να ζητάμε από τη Βουλή να εγκρίνει, θα ήταν τεράστιο λάθος. Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις, όμως αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠΑΣΟΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να άρουμε το παλιό καθεστώς».

email
Πηγή άρθρου: pelop.gr