Δεν μαθαίνουμε την αλήθεια για την Ελλάδα

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Συντάγματος

Ένα δημοσίευμα για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού ψυχολόγου και ένα δημοσίευμα για τον Γιάννη Στουρνάρα, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.

«Μια κοινωνία στο κενό» είναι ο τίτλος του εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Γκέοργκ Πίπερ, ψυχολόγου ειδικευμένου στην αντιμετώπιση τραυματικών καταστάσεων, ο οποίος διαπιστώνει πως «η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά κάτω από την πίεση της κρίσης».

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας πως η αντιμετώπιση των τραυμάτων είναι η ειδικότητα του Γκέοργκ Πίπερ. Ήταν παρόν το 1998 όταν έγινε το μεγάλο δυστύχημα με το τρένο στο Έσεντε της Γερμανίας, αλλά και όταν έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια.

Στην Αθήνα βρέθηκε με αφορμή ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Το άρθρο αναφέρει «Για τον Γερμανό καταναλωτή ειδήσεων, η κρίση είναι πολύ μακριά, μια μακρινή απειλή κάπου στον ορίζοντα. Περιλαμβάνει ειδήσεις που αφορούν τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, το «κούρεμα», «τρύπες στην οικονομία», την τρόικα, την επαναγορά ομολόγων, χωρίς πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά».

Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό

Και η εφημερίδα παρατηρεί λίγο παρακάτω: «Την αλήθεια όμως δεν την μαθαίνουμε, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. Προφανώς κανείς δεν τολμάει να μας την πει. Ο Πίπερ κάνει λόγο για μια «τεράστια προσπάθεια απώθησης της πραγματικότητας.

Κυρίως ο αμυντικός μηχανισμός των πολιτικών λειτουργεί θαυμάσια σε αυτόν τον τομέα. Ο ίδιος ο Πίπερ όμως δεν απωθεί την πραγματικότητα. Η κατάσταση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 είχε ως εξής: έγκυες που ζητιάνευαν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή δεν έχουν κοινωνική ασφάλεια πλέον και κανείς δεν θέλει να τις βοηθήσει να γεννήσουν.

Άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στη μεσαία τάξη, νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, μαζεύουν από τις λαϊκές φρούτα και λαχανικά πεταμένα στους δρόμους. Ένας ηλικιωμένος διηγείται πως δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακα της καρδιάς γιατί του έκοψαν τη σύνταξη στο μισό. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης». Και ο Γερμανός ψυχολόγος διερωτάται στο τέλος, πόσο ακόμα θα αντέξει η ελληνική κοινωνία πριν εκραγεί.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα

«Τα διδάγματα του καθηγητή» είναι ο τίτλος του άρθρου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Το όρθρο αναφέρει ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα στον κόσμο: είναι υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα. Το κάνει για πατριωτικούς λόγους ισχυρίζεται και από τους συμπατριώτες του ζητά κάμποσα».

Η SZ σημειώνει: «Ο Στουρνάρας μιλάει σπάνια για προσωπικά θέματα. Σε μια συνέντευξή του με το ΣΚΑΙ δήλωσε πάντως πως η κόρη του που ζει στο εξωτερικό τον ρώτησε κάποτε εάν μπορεί να αγοράσει με τον άντρα της ένα σπίτι. «Της είπα πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Δεν θέλει όπως τόσοι άλλοι Έλληνες να βγάλει τα χρήματά στο εξωτερικό. «Όσο διαρκεί η κρίση θα μείνεις στο ενοίκιο» απάντησε. Τότε δεν ήταν υπουργός Οικονομικών. Και σήμερα όμως θα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο. Ζητά από την ελίτ της χώρας του να επενδύσει καλύτερα στην Ελλάδα παρά να βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό.

Έδωσε ώθηση στην καθυστερημένη συμφωνία με την Ελβετία. Εάν οι συνομιλίες στη Βέρνη ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου παραμένει ασαφές».

Τέλος, η ZEIT στην ηλεκτρονική της σελίδα σημειώνει: «Εντάξει με την Ελλάδα, τώρα είναι σειρά της ΕΕ». «Η ικανοποίηση ήταν εμφανής στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά την ανακοίνωση από την Ελλάδα της επιτυχούς επαναγοράς ομολόγων, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, γνωστοποιώντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Σόιμπλε και οι συνάδελφοί του έπαιξαν ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ, διότι κανείς δεν γνώριζε πριν ένα μήνα εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ‘έπαιζαν’ και αυτές στην επαναγορά των ομολόγων».

email
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle