Δεν τα βρήκαν τα κόμματα στο φορολογικό – Τώρα το λόγο έχει η Τρόικα

Στουρνάρας-Τόμσεν

Στουρνάρας-Τόμσεν

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η συζήτηση των μελών της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο ορισμένα σημεία παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων αφενός εκμέρους της ΔΗΜΑΡ και αφετέρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά σημεία των διαφωνιών αφορούν στην επιμονή της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τις φορολογικές κλίμακες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγηση των ενοικίων καθώς και στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτων για το 2013. Το τελευταίο αυτό θέμα θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η επικοινωνία τους δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα τηλεφωνικά καθως το σύνολο των ρυθμίσεων θα πρέπει να αποσταλεί έως το βράδυ στην Τρόικα, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου,δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των 44 δισ. υπέρ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς συμφώνησαν στις εξής ρυθμίσεις:

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν ένα ή δύο παιδιά θα λαμβάνουν -με εισοδηματικά κριτήρια- επίδομα της τάξης των 40 ευρώ το μήνα.
  • Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι θα λαμβάνουν -πάλι με εισοδηματικά κριτήρια- επίδομα της τάξεως των 500 ευρώ το χρόνο για κάθε ένα από τα παιδιά τους.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι άνεργοι ή νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως και τα 10.000 ευρώ και θα εντάσσονται στην κλίματα για τα εισοδήματα από εκεί και πάνω.
  • Οσοι εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που υποκρύπτουν σταθερή σχέση εργασίας θα εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος που αυξάνεται στα 650 ευρώ. Ειδικά όμως για το 2012 θα πληρώσουν τα 500 ευρώ, όπως όλοι οι άλλοι.

Οι αποφάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών το 2013 παραπέμπονται στους πολιτικούς αρχηγούς που θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ των τριών διαφορετικών σεναρίων που έχουν κατατεθεί. Η επαφή δεν αποκλείεται να είναι και τηλεφωνική σήμερα.

Ειδικά για τους αγρότες με μικρούς κλήρους και χαμηλό εισόδημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει να καταγράψει όσους από αυτούς θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση διατήρησης βιβλίων και στοιχείων.

Εκκρεμούν ακόμη, τα ζητήματα που θέτει η ΔΗΜΑΡ για τη φορολόγηση των ενοικίων. Η κυβέρνηση προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς με 10%, ενώ οι άλλοι ζητούν να εξακολουθήσουν να εντάσσονται στο σύνολο των εισοδημάτων.

Επίσης, για τις φορολογικές κλίμακες των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ η κυβέρνηση προτείνει 26% φόρος για εισοδήματα έως τις 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον,η ΔΗΜΑΡ ζητά 21% έως τις 20.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ ενώ συμφωνεί στον συντελεστή του 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ζητά να παραμείνει και ο συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αυτό που έγινε δεκτό από όλους είναι η υποχρώση να δηλώνονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις, για να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr