Δραπετεύει ο Σαμαράς, λένε τα συνδικάτα

Συνδικάτα

Συνδικάτα

Σε κλοιό διαδηλωτών θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο η Θεσσαλονίκη, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ και παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη θα είναι μόλις για λίγες ώρες το πρωί.

Τα εργατικά συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΕΚΘ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου και την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το δρομολόγιο της πορεία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται στο Βελλίδειο για την ομιλία που πραγματοποιούσε κάθε χρόνο, το βράδυ του Σαββάτου σε φορείς. «Πιθανότατα να κατευθυνθούμε σε κάποιο άλλο κυβερνητικό κτήριο, ίσως στο ΥΜΑΘ» σημείωσε ο γ.γρ. της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, σημειώνοντας ότι «η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν γίνεται για το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά για την πολιτική που ακολουθείται».

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δραπετεύσει» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ τόνισε ότι με αυτή την κίνηση του κ. Σαμαρά μειώνεται η δυνατότητα να του μεταφέρουν τα προβλήματα που βιώνουν. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκαν στα ποσοστά της ανεργίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νομός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΘ, ένας στους τρεις στη Θεσσαλονίκη είναι άνεργος, αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ανεργία 23,1%. Σε άλλους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα η ανεργία εκτοξεύεται από το 30-50% ενώ η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 31%. «Το δέχονται πλέον οι εργαζόμενοι, καθώς προτιμούν να πάνε φαγητό στο σπίτι τους, παρά να έχουν ένσημο» ανέφερε ο κ. Μουτάφης.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα με την πρωτιά να κατέχει η Ορεστιάδα και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα του νομού, όπου το ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 50%. «Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση ανοιχτή και ο αγροτικός κλάδος έχει καταρρεύσει» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας Πέτρος Χασανίδης.

Την ίδια ώρα, στον Έβρο το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 30% και στηΚομοτηνή και συγκεκριμένα στην βιομηχανική περιοχή ενώ το 2004 λειτουργούσαν 99 εργοστάσια πλέον είναι ανοιχτά μόλις τα 10, εκ των οποίων τα 4 υπολειτουργούν.

Στο νομό Ξάνθης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άγγελο Μπεμπεκίδη, στο 90% φτάνει η ανεργία στους οικοδόμους της περιοχής, ενώ από τους 3.000 καπνεργάτες δουλεύουν μόλις οι 100-150.

Το 35% αγγίζει η ανεργία και στους νομούς Πέλλας και Καστοριάς, ενώ στηΦλώρινα η ανεργία στους νέους φτάνει σε ποσοστό 80%. Στην Κοζάνη, η απλήρωτη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θανάση Τολιόπουλο, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν απλήρωτους εργαζόμενους έως και 10 μήνες. «Λειτουργούν επιδοτώντας το έργο τους από τους μισθούς των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Τολιόπουλος. Για τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του τουρισμού έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr