ΕΛΜΕ-ΚΙ και ΚΚΕ στηρίζουν τους εργαζόμενους στο Κοργιαλένειο

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όπως επίσης και το ΚΚΕ με επερώτηση βουλευτών του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα και καταγγέλλουν τις απολύσεις τις οποίες αναφέρουν ως τρομοκρατικές.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναφέρει τα εξής

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ). Το Κοργιαλένειο ΔΣ δίνει διαπιστευτήρια αντεργατικού κρεσέντο – προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς (και όχι μόνο) λοκ – άουτ, αφού έφτασε να βάλει στην κυριολεξία λουκέτο για να παρεμποδίσει την είσοδο των εργαζομένων, τις οποίες με προσωρινή δικαστική απόφαση υποχρεώθηκε να απασχολεί με το πλήρες ωράριο εργασίας τους.

Με την υπογραφή του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και (προφανώς) τη συμπαράταξη των υπόλοιπων μελών του ΔΣ κοινοποιήθηκαν απολύσεις, χωρίς αποζημίωση με αιτιολογικό τη μη αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας!!! Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη και απάνθρωπη την προσπάθεια διασυρμού των εργαζομένων, για δήθεν ασυνέπεια στην εργασία τους, κάτι που ανακάλυψαν μετά από δεκαετίες. Κάνουν ότι δε γνωρίζουν πως με ιδρώτα και εργασία οι εργαζόμενες διατήρησαν σε λειτουργία τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο. Ο λαός της Κεφαλονιάς ξέρει καλά ποιοι έχουν την ευθύνη και δεν είναι άλλοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και την ίδια τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Το Κοργιαλένειο ΔΣ επιδιώκει νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, θέλει λειτουργία σε καθαρά ιδιωτικοοικονομική βάση. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πλήττεται το δικαίωμα του κεφαλονίτικου λαού και της νεολαίας στην πρόσβαση στα αγαθά της μόρφωσης και του πολιτισμού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να οξυνθεί η πάλη:

 1. ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
 2. Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο να μετατραπούν σε ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί με την πλήρη ευθύνη του κράτους και κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
 3. Να καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεσα και στο 100% τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές ΟΛΩΝ.
 4. Να διασφαλιστεί η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
 5. Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 6. Να σταματήσει η αυθαίρετη παραβίαση, από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, του Π.Δ. 611/11-7-1979 (ΦΕΚ 181/Α/9-8-1979 και 760/Β/5-9-1995) όσον αφορά το οργανόγραμμα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου με μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης.
 7. Να μην περάσει η μετατροπή του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού σε έκτακτο, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία.
 8. Να μπει φραγμός στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ 24 ΓΕΝΑΡΗ.

Η επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Θέμα: Τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα στην Κεφαλονιά και επιβολή καθεστώτος λοκ–άουτ από την εργοδοσία του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου.

Επανερχόμαστε στην με ΑΠ 4762/5-12-2012 ερώτησή μας σχετικά με τα προβλήματα μισθοδοσίας και την προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων του Κοργιαλένειου Ιδρύματος στην Κεφαλονιά.

Η εργοδοσία του Κοργιαλενείου (Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο), μετά την καταβολή της επιχορήγησης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, κάλυψε μέρος μόνο από τις επί ένα σχεδόν χρόνο απλήρωτες εργαζόμενες. Ταυτόχρονα, τρομοκρατικά – όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες αλλά και από αρκετούς μαζικούς φορείς της Κεφαλονιάς – κοινοποίησε σε αυτές την επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας. Στη συνέχεια, και αφού με προσωρινή δικαστική απόφαση υποχρεώθηκε να τις αποδεχθεί με το πλήρες ωράριο εργασίας τους, κοινοποίησε απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Τόσο η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη όσο και το Μουσείο βρίσκονται σήμερα ουσιαστικά σε καθεστώς ανταπεργίας (λοκ-άουτ). Διότι, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού άλλαξε τα λουκέτα, έχει κλειδώσει το χώρο και έτσι δεν επιτρέπει την είσοδο σε κανένα εργαζόμενο και επισκέπτη.

Η εργοδοσία του Κοργιαλενείου αξιοποιεί το πρόσφατο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο κεφαλαίου – ΕΕ, που έχει θεσπιστεί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Παραβιάζει κάθε πτυχή του οργανογράμματος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου που προβλέπεται στο Π.Δ. 611/11-7-1979 (ΦΕΚ 181/Α/9-8-1979 και 760/Β/5-9-1995) όσον αφορά το προσωπικό των εν λόγω κληροδοτημάτων. Επιπλέον, ο λαός και η νεολαία του νησιού αποκλείονται από την πρόσβαση σε Βιβλιοθήκη και Μουσείο και το Ίδρυμα απαξιώνεται ως πνευματικός – πολιτιστικός θεσμός και λαϊκή περιουσία της Κεφαλονιάς. Η ώθηση σε μια εντονότερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, με ανατροπή κάθε εργασιακής σταθεράς, θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για τη συντήρηση του σπάνιου υλικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

 1. Να υποχρεωθεί το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο να σταματήσει το λοκ–άουτ και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.
 2. Να ανακληθούν οι απολύσεις και να αποτραπεί η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων.
 3. Να δοθούν τα αναγκαία χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα και στο 100% τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων.
 4. Να διασφαλίζεται η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
 5. Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 6. Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος Γιάννης Γκιόκας Χρήστος Κατσώτης Νίκος Μωραΐτης

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team