ΕΛΜΕ-ΚΙ: Πρόταση για απόδοση τιμής στον νεαρό αντιστασιακό Πέτρο Μιχαλάτο

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.

Θέμα:

«Λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος Σάμης για τον νεολαίο των ηρωικών Μουζακάτων Πέτρο Μιχαλάτο, που εκτελέστηκε το 1944 από τους ναζί καταχτητές».

Σήμερα 21 Μάη του 2015, μέρα μνήμης για το ριζοσπαστικό κίνημα των νησιών μας, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταθέτει επίσημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς πρόταση για απόδοση τιμής στον εκτελεσμένο από το φασιστικό – ναζιστικό τέρας αγωνιστή και νεολαίο Πέτρο Μιχαλάτο από τα Μουζακάτα της Σάμης.

Ο δεκαοκτάχρονος αντιστασιακός Πέτρος Μιχαλάτος είναι ο μικρότερος από τους 4 εκτελεσμένους των Μουζακάτων, ενός από τα χωριά που έκαψαν στο Νομό μας οι Γερμανοί – ναζί καταχτητές στις 23 Απριλίου 1944. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να αποφασίσει θετικά, ώστε να μπει αναμνηστική πλάκα για τον Πέτρο Μιχαλάτο στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Σάμης. Η απόφαση αυτή είναι μία ακόμα ενέργεια προκειμένου να καταγραφούν και επίσημα τα Μουζακάτα ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας την περίοδο 1941 – 1944 και να γίνει γνωστή σε κάθε γενιά και σε καθε γωνιά της Ελλάδας η θυσία των Μουζακάτων.

Ειδικότερα, η αναγνώριση του Πέτρου Μιχαλάτου είναι και μία αναγνώριση για όσους νέους, πολλοί από τους οποίους μαθητές, αγωνίστηκαν στη διάρκεια της κατοχής. Ο Πέτρος Μιχαλάτος μπορεί και στις μέρες μας να είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας, αυτοθυσίας, συλλογικότητας, θάρρους, προσφοράς απέναντι σε κάθε ανισότητα και σε κάθε αντιεκπαιδευτική ή αντιλαϊκή ενέργεια. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και αφορμή προβληματισμού και φρονηματισμού για τη νέα γενιά. Άλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρία του ιστορικού Σπύρου Λουκάτου, πριν εκτελεστεί ο Πέτρος Μιχαλάτος από τους ναζί εγκληματίες την 1 Μάη 1944 του είπε από το κελί των φυλακών Αργοστολίου:

«Πεθαίνω περήφανος γιατί γεννήθηκα Έλληνας και γιατί πεθαίνω Επονίτης».

Η φράση αυτή χρειάζεται να αναγραφεί και στην αναμνηστική πλάκα.

Σημειώνουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στηρίζουν ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Σάμης και το 15μελές μαθητικό Συμβούλιο, καθώς και μια σειρά άλλοι τοπικοί φορείς.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
email