Ενημέρωση από την Π.Ε Κεφ/νίας – Ιθάκης

ΠΕ Κεφαλληνίας

ΠΕ Κεφαλληνίας

Απάντηση Α/ρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κτηνοτροφική παραγωγή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου ο Α/χης κ. Σωτήρης Κουρής σε απάντηση του σε δεδομένη ερώτηση του κ. Θ. Γαλιατσάτου, σχετικά με το ζήτημα που ενέκυψε τελευταία αναφορικά με τον ενδεχόμενο περιορισμό της επίσημα καταγεγραμμένης έκτασης των βοσκήσιμων γαιών στην περιοχή μας, -γεγονός που θα πλήξει σοβαρά τον κλάδο της ζωικής μας παραγωγής-, δήλωσε την απόλυτη σύμπτωση των απόψεων του με τους κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς- Ιθάκης. Επίσης εξέφρασε την συμπόρευσή και την αμέριστη στήριξή του στην προσπάθειά τους, να παραμείνουν ως έχουν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και να μην υπάρξει περιορισμός αυτών στις περιοχές Natura (κάτι το οποίο δεν περιορίζεται από τα κριτήρια εφαρμογής Natura στις περιοχές εφαρμογής) και από τις δασωμένες εκτάσεις.

Ειδικά ανέλυσε τη σπουδαιότητα που έχει η κτηνοτροφική παραγωγή για τα νησιά μας, η οποία με τα επώνυμα προϊόντα που παράγονται ενισχύει σημαντικά την οικονομία των νησιών μας και συνιστά έναν ικανό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας, ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε, την διαρκή και επί της ουσίας, θεσμική αλλά και ουσιαστική παρουσία του στους κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών και των κτηνοτροφικών δικαιωμάτων που καθορίζονται από αυτές προς τους παραγωγούς, ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες στέλνοντας σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία δηλώνονται οι ενστάσεις του προς την ακολουθούμενη πρακτική αλλά και η πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Σ. Σπύρου και του Α/χη κ. Σ. Κουρή, να σταθεί δυναμικά δίπλα στους κτηνοτρόφους για τη επίλυση του θέματος και την προστασία του κλάδου.

Πρόγραμμα Ημερίδας, στο πλαίσιο της Επετείου για την «Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 7 Οκτωβρίου 1571» στο Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 .

Συν-διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας.

Με την ονομασία «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παρέμεινε στην ιστορία η Ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Αιγύτπου – Αλγερίνων Πειρατών αφετέρου στον θαλάσσιο χώρο της εισόδου του Πατραϊκού κόλπου και της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες. Η ναυμαχία αυτή έληξε με πλήρη νίκη των συμμαχικών πλοίων, ενώ οι απώλειες των Οθωμανικών δυνάμεων ήταν τεράστιες. Ο στόλος των δυτικών αριθμούσε 38.000 άνδρες, εκ των οποίων 15.000 Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται ημερίδα από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, με θέμα την ιστορική ανάλυση της Ναυμαχίας και των επιπτώσεων εις την ιστορική εξέλιξη της νήσου Κεφαλληνίας την

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κέφαλος στο Αργοστόλι.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα:

  • 19:00 Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί
  •  19:15 Ομιλία του κ. Ν. Μαραγκάκη, Φιλολόγου, με θέμα «Η Ναυμαχία των Εχινάδων – 7 Οκτωβρίου 1571»
  • 20:15 Ομιλία του κ. Ν. Γ. Μοσχονά, Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Προέδρου του Κέντρου Μελετών Ιονίου, με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Ζωγραφική»
  • 21:30 Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο κ. Κουρής Γεώργιος – Νομίατρος, Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας.

Επιστολή Α/ρχη προς Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Παναγιωτόπουλο Π.

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Παναγιωτόπουλο Π. έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής. Η επιστολή εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του Αντιπεριφερειάρχη στο αίτημα των εποχικά εργαζόμενων σε αρχαιολογικούς χώρους της Κεφαλονιάς για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ακολουθεί η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια σχετικής καταγγελίας που αφορά στους εποχικά εργαζομένους σε αρχαιολογικούς χώρους της Κεφαλονιάς, η οποία δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακό μέσο του τόπου μας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο αίτημά τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και προσβλέπουμε στην άμεση παρέμβασή σας επί του θέματος.

Η επίσπευση της παροχής των οφειλομένων χρημάτων στους νέους ανθρώπους, που εργάστηκαν επί επταμήνου προσφέροντας αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους χωρίς να τύχουν ουδεμίας αμοιβής όλο αυτό το διάστημα, συνιστά ηθική και ουσιαστική σας υποχρέωση.

Πέραν των οικονομικών δυσχερειών και του βιοτικού αδιεξόδου που προκαλεί η καθυστέρηση των πληρωμών σε όλα αυτά τα άτομα που απασχολήθηκαν σε κοινωνικές εργασίες, καταργεί και το κίνητρο, για τους νέους ανθρώπους, προκειμένου να απασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο που αφορά στην συνεισφορά στην κοινωνία.

Οι γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο πρόγραμμα αυτό ειδικά για την περιοχή μας, επιτείνονται δραματικά από το φαινόμενο της νησιωτικότητας η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη επώδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του τόπου μας και οι οικογένειες τους, πολλών δε οι νέοι που το ξεκίνημά τους, συνοδεύεται με απογοήτευση και οικονομικά προβλήματα, παρά την εργασία και την προσφορά τους.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν το ήδη σαθρό οικοδόμημα του βιοπορισμού μας και αμαυρώνουν την εικόνα ασφάλειας και πολιτισμού που οφείλουμε να παρουσιάζουμε προς τα έξω, εάν επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.

Παρακαλούμε ιδιαιτέρως να μας αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα, ευθύνη και ευσυνειδησία, παρεμβαίνοντας άμεσα για την καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους, προκειμένου να στηρίξουμε τους νέους μας, να προστατεύσουμε την αξία και την ουσία της συμμετοχής στην κοινωνική εργασία αποτρέποντας την απαξίωση του θεσμού, την εξαθλίωση των ανθρώπων που τον υπηρετούν, το ενδεχόμενων μαζικών αντιδράσεων αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις, στις νησιωτικές περιοχές.»

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

email