Ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή

Σωτήρης Κουρής

Σωτήρης Κουρής

Επιστολή Α/ρχη προς Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Στουρνάρα με θέμα την ΔΟΥ Αργοστολίου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια πρόσφατης ενημέρωσής μας, για τo ζήτημα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και της επικείμενης παύσης λειτουργίας και μεταφορά στην Πάτρα των τμημάτων δικαστικού και ελέγχου της ΔΟΥ Αργοστολίου -σε συνέχεια της αντίστοιχης κατάργησής τους στην ΔΟΥ Ληξουρίου και Ιθάκης-, δηλώνουμε τον έντονο προβληματισμό και εκφράζουμε την ισχυρή διαμαρτυρία όλων μας, για την κατάσταση στην οποία οδηγείται η χώρα μας και ειδικά τα νησιά μας που πλήττονται επιπρόσθετα από σωρεία προβλημάτων λόγω της νησιωτικότητας και των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την φυσιογνωμία τους.

Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών που λειτουργούν εις βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών, με αρνητικές επιπτώσεις και στο ίδιο το κράτος οικονομικά και διαδικαστικά. Είναι γεγονός, ότι την εποχή που διανύουμε, στην οποία αφενός παρατηρείται σημαντικός περιορισμός εισοδημάτων και εσόδων σε όλα τα επίπεδα, οι πολίτες από την μία βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τραγικά, από την άλλη καλούνται να επιδείξουν συνέπεια και φιλότιμο, σε μία τόσο δυσβάστακτη φορολόγηση.

Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των ΔΟΥ, στα ήδη εξαιρετικά σοβαρά τους προβλήματα, θα προστεθεί επιπλέον ταλαιπωρία και δαπάνη- για τα ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών φορολόγησης-, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσπάθεια όλων μας να επιδείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του κράτους μέσω της επιβολής φόρων. Αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρξουν και στις διοικητικές και οικονομικές υποθέσεις των ίδιων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, τα οποία προϋποθέτουν συνεργασία με τις ΔΟΥ. Τελικώς, ο αποδέκτης των συνεπειών θα είναι η ίδια η οικονομία μας προς «όφελος» της οποίας, δρομολογούνται όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις.

Συγκεκριμένα δε για το νησί μας, η ΔΟΥ Αργοστολίου, μετά την κατάργηση της ΔΟΥ Ληξουρίου και Ιθάκης, φέρει την πλήρη αρμοδιότητα και ευθύνη των δικαστικών και ελεγκτικών θεμάτων σε όλη την Κεφαλονιά και Ιθάκη και ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στον ρόλο της. Με την μεταφορά στην Πάτρα των τμημάτων της ΔΟΥ οι συμπολίτες μας (φορολογούμενοι, λογιστές , υπάλληλοι φορέων κτλ)που εξυπηρετούταν από τις υπηρεσίες του Αργοστολίου, θα αναγκαστούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την διεκπεραίωση των θεμάτων τους, γεγονός που για την δια θαλάσσης μετακίνηση-η οποία χαρακτηρίζει το νησί μας αλλά και γενικά τις νησιωτικές περιοχές-, αντιστοιχεί σε υψηλότατο κόστος και δυσκολία στην έγκαιρη και τακτή πρόσβαση ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Ενδεικτικά και υπό κανονικές συνθήκες η μετακίνηση από Κεφαλονιά προς την Πάτρα διαρκεί περί τις 4 με τεσσεράμισι ώρες από την Κεφαλονιά με κόστος μετ΄ επιστροφής περίπου 200 ευρώ εάν δεν απαιτηθεί διανυκτέρευση. Ωστόσο συχνά η διανυκτέρευση επιβάλλεται, εξαιτίας της ελλείψεως δρομολογίων που να διευκολύνουν τις αυθημερόν μετακινήσεις ή λόγω του ότι οι διαδικασίες απαιτούν συνεργασία τμημάτων και υπαλλήλων γεγονός που καθιστά μη εφικτή την περαίωσή τους εντός μίας μέρας..

Είναι προφανές ότι η πλήρη απογύμνωσή της περιοχής μας από τμήματα ελέγχου και δικαστικού θα δημιουργήσει δυσθεώρητες δυστοκίες στην περαίωση των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών και των υπηρεσιών, με ασύγγνωστες συνέπειες, καθώς έως της παρούσης δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και φορέων .

Επιπλέον θα ακυρωθεί αβίαστα το συγκριτικό πλεονέκτημα όλων των υπάλληλων που έτη υπηρετούν τον συγκεκριμένο ρόλο έχοντας αποκτήσει συσσωρευμένη εμπειρία. Οι εν λόγω υπάλληλοι γνωρίζουν ενδελεχώς και επί της ουσίας τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τα προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες. Αυτοί οι υπάλληλοι, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά σε ένα λειτουργικό σύστημα ελέγχου και φορολογίας, -συνδυαστικά με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή η οποία κρίνεται ως απολύτως επαρκής,- τώρα θα κληθούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, σε νέο ρόλο.

Με γνώμονα τα παραπάνω θεωρούμε απολύτως άστοχη και εξαιρετικά πρόχειρη και βεβιασμένη, την απόφαση συγχωνεύσεων και καταργήσεων των ΔΟΥ πολλών δε αυτών που εξυπηρετούν τα νησιά, όπως η ΔΟΥ Αργοστολίου.

Με όλες αυτές τις στοχευόμενες παύσεις λειτουργίας, συγχωνεύσεις και μεταφορές αρμοδιοτήτων, δεν μπορούμε να μην διακρίνουμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια ακύρωσης του ρόλου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με απώτερο στόχο την τελική της κατάργηση, γεγονός το οποίο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Η επιβεβαίωση της συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης θα προκαλέσει την συστράτευση και την εκρηκτική αντίδραση, σύσσωμου του πληθυσμού των Ιόνιων Νησιών, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους φορείς με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Είμαστε όλοι από κοινού αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να προασπίσουμε την δυναμική και τον ρόλο της περιφέρειάς μας.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την επανεξέταση των πράξεων και αποφάσεων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, με μελέτη και συνεκτίμηση όλων των δεδομένων και παραγόντων που αφορούν σε κάθε περιοχή και προσβλέπουμε στο άμεσο της παρέμβασής σας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 149ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών των οικιών και των ελλιμενισμένων πλοίων από το πρωί της Δευτέρας 20ης Μαΐου 2013 μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 21ης Μαΐου 2013.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΙΟΥ 2013

Ώρα 11.00πμ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές παρουσία πολιτιστικών συλλόγων και αντιπροσωπειών μαθητών σχολείων Αργοστολίου, στο Μνημείο των Ριζοσπαστών Ιωσήφ Μομφεράτου και Ηλία Ζερβού – Ιακωβάτου στο Νεκροταφείο Αργοστολίου.

ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2013

Χαιρετισμός με κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση Εθνικών Εμβατηρίων στους δρόμους της πόλης.

Ώρα 08:00.:

Έπαρση της Σημαίας.

Ώρα 10:00.:

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνα.

Μετά την δοξολογία, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η δασκάλα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου Τζαννάτου Ευτυχία.

Ώρα 11:00.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ριζοσπαστών.

Ώρα 11:30.: Παρέλαση προ των επισήμων, των θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, σπουδαστών, μαθητών των σχολείων του Δήμου Αργοστολίου, προσκόπων, οδηγών, του Λυκείου Ελληνίδων, φορέων κ.λ.π., με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Κεφαλλονιάς στο χώρο της πλατείας Αργοστολίου.

Μετά το πέρας της παρέλασης θα δοθεί δεξίωση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι αρχές και όλοι οι πολίτες του Νομού μας.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας, τα της τάξεως η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας και τα του λιμένος ο κ. Λιμενάρχης Αργοστολίου.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει ο καθηγητής φυσικής αγωγής κύριος Γεράσιμος Πολλάτος με αναπληρώτρια την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κυρία Θάλεια Αντωνάτου.

Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας κ. Μ. Κλαουδάτος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για κατάθεση στεφάνων στο τηλέφωνο 2671360530.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 21ης Μαΐου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου συνδιοργανώνουν μουσικοχορευτική εκδήλωση- αφιέρωμα στην Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 20.30 στην οποία συμμετέχουν τα Λύκεια Ελληνίδων από τα παραρτήματα Αργοστολίου, Καλαμάτας και Κατερίνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι «Ιόνιος Πνοή» και «Αιγιαλός» Σάμης συνδιοργανώνουν μουσικοχορευτική – θεατρική εκδήλωση με ζωντανή μουσική, για την ανάδειξη στοιχείων του Επτανησιακού πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε χορούς, τραγούδια και σατυρικά δρώμενα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Κερκυραϊκός Σύλλογος «ΛΑΟΔΑΜΑΣ» με χορευτικό συγκρότημα και ορχήστρα.. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

email