Ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς

ΠΕ Κεφαλληνίας

ΠΕ Κεφαλληνίας

Τα σχολικά δρομολόγια κατά το έτος 2013-2014 θα εκτελεσθούν σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 24001/11.6.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (1449 Β΄) με ΑΔΑ: ΒΕΖΔΝ-Ω2Σ. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι α) ο φετινός διαγωνισμός δεν έχει καταστεί εφικτό να ξεκινήσει β) στον προς δημοσίευση ψηφισθέντα νόμο 28-08-2013 μεταξύ άλλων προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών και γ) της γνωστοποίησης της πρόθεσης από τους μεταφορείς που εκτελούσαν το μεταφορικό έργο κατά το σχολικό έτος 2012-2013 να συνεχίσουν με παράταση συμβάσεων κατά το σχολικό έτος 2013-2014 η κατάσταση στο Νομό Κεφαλληνίας διαμορφώνεται ως εξής:

Το ΚΤΕΛ, η Κοινοπραξία Τουριστικών Λεωφορείων Νομού Κεφαλληνίας και η πλειονότητα των μεμονωμένων ταξί, αποδέχτηκαν τους όρους της παράτασης όπως αυτοί προκύπτουν από την σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί άμεσα ποσοστό που θα ανέρχεται σε 60% των δικαιούμενων μεταφοράς.

Ο «Αστικός Μεταφορικός Συνεταιρισμός Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Αργοστολίου» δήλωσε ότι αδυνατεί να συνεχίσει το σύνολο του μεταφορικού έργου των σχολικών δρομολογίων που εκτελούσε το 2012-2013 για το σχολικό έτος 2013-2014 με το κόστος της νέας νομοθεσίας διότι τα συνεργαζόμενα με αυτό μέλη δεν αποδέχονται τους όρους αυτής της παράτασης και συγκεκριμένα την μείωση της αποζημίωσης ή οποία ανέρχεται έως και 30%.

Τις επόμενες ημέρες, κατόπιν δημοσίευσης της νομοθετικής ρύθμισης και διαμόρφωσης πληρέστερης εικόνας για τις ανάγκες μεταφοράς στο Νομό μας τα δρομολόγια που θα παραμείνουν ανεκτέλεστα θα διατεθούν μέσω πρόσκλησης για απευθείας διαπραγμάτευσης μέχρι ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού.

Επιστολή Α/ρχη προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κο Γεωργιάδη Α.

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Γεωργιάδη Α. έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής. Η επιστολή αποτελεί επιστολή – συμπαράστασης για το αίτημά περί παραμονής της ψυχολόγου που υπηρετεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της Κεφαλονιάς. Ακολουθεί η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή επιστολή του Δήμου Κεφαλονιάς και σχετική ενημέρωση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε απολύτως το αίτημά τους περί της παραμονής της ψυχολόγου που υπηρετεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του νησιού μας και θεωρούμε βεβιασμένη και ανεδαφική την απόφαση περί μετακίνησής της.

Το δεδομένο ζήτημα, προστίθεται στην σωρεία άλλων θεμάτων περί της κατάστασης της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά μας,-τα οποία και σας έχουμε μνημονεύσει πολλαπλά -ταλανίζοντας και γονατίζοντας τον τοπικό πληθυσμό και οδηγώντας τον σε απελπισία, με αποτέλεσμα την σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και την υποβόσκουσα έκρηξη των κατοίκων.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνεται, ότι η μετακίνηση της ψυχολόγου θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές και διαδικαστικές δυσχέρειες, μεταξύ των οποίων η ακύρωση πολλαπλών επισκέψεων περιστατικών εκτός νησιού, η αναβολή της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στα ταμεία αλλά και περιπτώσεων ποινικής διαμεσολάβησης που εντέλλονται από την εισαγγελία πρωτοδικών και κυρίως την διακοπή της θεραπείας παιδιών που χρίζουν βοηθείας, με αποκορύφωμα την πλήρη παύση της λειτουργίας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, ως πιστοποιημένου αξιολογικού και διαγνωστικού φορέα.

Η κατάσταση στην περιοχή μας παραμένει έκρυθμη, καθώς είναι αυτονόητο ότι η υγεία συνιστά ουσιαστικό μέλημα και μείζονα προτεραιότητά μας, τόσο ως προς τους ήδη πάσχοντες, όσο και για αυτούς που δύναται να χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη μεταξύ των οποίων τα παιδιά μας αλλά και οι επισκέπτες των νησιών μας.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν το ήδη σαθρό οικοδόμημα του βιοπορισμού μας και αμαυρώνουν την εικόνα ασφάλειας και πολιτισμού που οφείλουμε να παρουσιάζουμε προς τα έξω, εάν επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.

Παρακαλούμε ιδιαιτέρως να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό με σοβαρότητα, ευθύνη και ευσυνειδησία, παρεμβαίνοντας για την παραμονή της ψυχολόγου στο νησί μας, στηρίζοντας τον τόπο μας, τους νέους και τα παιδιά μας και αποτρέποντας ακραίες αντιδράσεις και αδιέξοδα.»

Επιστολή Α/ρχη προς Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κο Βαρβιτσιώτη Μ.

Επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κο Βαρβιτσιώτη Μ. έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής. Η επιστολή δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του Α/ρχη στο αίτημα για αναθεώρηση και ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου που καταργεί την έκπτωση του 50% στα ναύλα διακίνησης των συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους. Ακολουθεί η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια τις από 18/8/2013 επιστολής της Ένωσης Συνταξιούχων Ν.Α.Τ. ΧΙΟΥ που αφορά στην υπ.αριθμ 3324-1-1-2013 απόφασή σας περί καθορισμού υποχρεώσεων δημοσίας υπηρεσίας ΕΓ, ΕΓ-ΟΓ και ΤΟ του ΥΝΑ, ΦΕΚ 1728/15-7-2012, με την οποία καταργείται η έκπτωση του 50% στα ναύλα διακίνησης των συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους, δηλώνουμε την έντονη αμέριστη συμπαράστασή μας στο αίτημά τους περί αναθεώρησης και ανάκλησης της εν λόγω απόφασης.

Η παροχή οικονομικής διευκόλυνσης στην δια θαλάσσης διακίνηση ανθρώπων που υπηρέτησαν στο χώρο, σχεδόν όλη την ενεργό επαγγελματικά ζωή τους, προσφέροντας αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους στην τόνωση της ελληνικής ναυτιλίας και στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας, συνιστά ένα ελάχιστο δείγμα εκτίμησης και σεβασμού για το ρόλο και την προσφορά τους.

Παράλληλα αποτελεί ένα από τα κίνητρα για τους νέους ανθρώπους, προκειμένου να απασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο. Πολλών δε όταν πολλοί συνταξιούχοι ναυτικοί οι οποίοι έχουν πληγεί από τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσεως, αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας και απαιτείται η συχνή διακομιδή τους από τις νησιωτικές περιοχές σε αστικά κέντρα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Είναι αυτονόητο ότι η υγεία συνιστά ουσιαστικό μέλημα και μείζονα προτεραιότητά μας, τόσο ως προς τους ήδη πάσχοντες, όσο και για αυτούς που δύναται να χρειαστούν ιατρική υποστήριξη. Οι δυσκολίες αυτές επιτείνονται δραματικά από το φαινόμενο της νησιωτικότητας η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη επώδυνη κατάσταση που βιώνουν οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν το ήδη σαθρό οικοδόμημα του βιοπορισμού μας και αμαυρώνουν την εικόνα ασφάλειας και πολιτισμού που οφείλουμε να παρουσιάζουμε προς τα έξω, εάν επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.

Παρακαλούμε ιδιαιτέρως να μας αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα, ευθύνη και ευσυνειδησία, παρεμβαίνοντας άμεσα, προκειμένου να διατηρηθούν τα ελάχιστα «προνόμια» που διευκολύνουν την ζωή των ναυτικών μας αποτρέποντας την απαξίωση του κλάδου, την εξαθλίωση των ανθρώπων, το ενδεχόμενων μαζικών αντιδράσεων αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της απόφασης, στις νησιωτικές περιοχές.”