Επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, θεωρείται από κύκλους της Ακτής Μιαούλη, γνώστης των θεμάτων της ναυτιλίας.

Ένα πάγιο αίτημα του κόσμου της ναυτιλίας και της αγοράς γενικότερα έγινε πραγματικότητα καθώς μετά από χρόνια και πολλές δημόσιες έριδες, επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με Υπουργό τον κο Κωστή Μουσουρούλη.

«Το υπουργείο επέστρεψε στο λιμάνι του. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για μία στενότερη σχέση της πολιτείας με την ελληνική ναυτιλία για το καλό της πατρίδας». Η παραπάνω δήλωση στη «Ναυτεμπορική» εξέχοντος παράγοντα του ελληνικού εφοπλισμού τα λέει όλα για το πώς αισθάνονται οι εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλίας από την ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Υστερα από τρία χρόνια, η ηρεμία φαίνεται να επανέρχεται στο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, ο οποίος επιστρέφει στο προ του Σεπτεμβρίου του 2009 μοντέλο, με το Λιμενικό Σώμα να στηρίζει πλήρως τις δραστηριότητες του κλάδου.

Σύσσωμος ο κόσμος της ναυτιλίας, από την ποντοπόρο, την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα και τους εκπροσώπους το Yachting, μέχρι τη λιμενική βιομηχανία, τη ναυπηγοεπισκευή και την ναυτεργασία, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ικανοποίηση

Παράλληλα, ο εφοπλισμός εκφράζει την ικανοποίηση του και για την επιλογή του κ. Κωστή Μουσουρούλη ως υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα θέματα και έχει σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία, σχολίαζαν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.

Γνώστης των ναυτιλιακών θεμάτων και ο υφυπουργός Γιώργος Βερνίκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου και, μέχρι το τέλος του 2011, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Νηογνώμονα.

Η ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας υπηρετεί πλήρως τη θέση του ελληνικού εφοπλισμού για τη δημιουργία του one stop shop, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τις ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα, όπως μόλις χθες ανέφερε στην εισήγηση του στην ετήσια συνέλευση ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, Χαράλαμπος Φαφαλιός.

Μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση της διαφάνειας και επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συνδεδεμένου με το Λιμενικό Σώμα, είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την αύξηση των ναυτιλιακών επενδύσεων στη χώρα μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε στη νέα κυβέρνηση, από το Λονδίνο, το Committee. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική», χαιρέτισε την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και ευχήθηκε όλες οι υπηρεσίες του να εργάζονται το ίδιο αποτελεσματικά, όπως παλιά, προς όφελος της ναυτιλίας και της πατρίδας.

Με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, χαιρετίζει την επανίδρυση του ΥΕΝ, η αδικαιολόγητη κατάργηση του οποίου δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στις δύσκολες μέρες που περνά η ακτοπλοΐα μας, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι τώρα μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος και κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού μας πλαισίου και την πραγματική απελευθέρωση των υπηρεσιών.

«Επιτέλους, η ναυτιλία μας έχει από σήμερα ξανά σωστό τιμονιέρη το ιστορικό ΥΕΝ». Τη δήλωση αυτή έκανε στη «Ναυτεμπορική» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Μιχάλης Λάμπρος.

«Επιτέλους, μετά από παλινωδίες και αποτυχημένα πειράματα περίπου δύο ετών, επανιδρύεται το ιστορικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που θα λειτουργήσει άμεσα με την παλιά του μορφή μαζί με το Λιμενικό Σώμα», σημειώνει ο κ. Λάμπρος και προσθέτει ότι, με την επανίδρυση του υπουργείου, αρχίζει το έργο της ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών, που για δύο περίπου χρόνια είχαν ατονήσει, λόγω ασαφειών αρμοδιοτήτων και πολλές από αυτές είχαν σχεδόν παραλύσει, ενώ, τονίζει, «είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα υποδεχτούμε το νέο υπουργό και το νέο υφυπουργό στην Ακτή Βασιλειάδη με τις καλύτερες προθέσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος, σημειώνει ότι «ένα αίτημα ετών των ανθρώπων που ασχολούνται με τη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό, η επανίδρυση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έγινε πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι και ο νέος υπουργός και ο νέος υφυπουργός θα βοηθήσουν αμέριστα στην ανάκαμψη του κλάδου».

Την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας χαιρετίζει και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, ο οποίος σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξή του.

email
Πηγή άρθρου: ypodomes.gr